17 osumljenih naj bi stopilo v stik z otroki

17 osumljenih naj bi stopilo v stik z otroki

-
0 452

Kriminalisti s policijskih uprav Celje, Maribor, Novo mesto, Koper, Murska Sobota, Kranj in Ljubljana opravljajo hišne preiskave na 13 lokacijah. Iščejo dokaze v povezavi s kaznivimi dejanji spolnih zlorab otrok na spletu.

Od 6. ure na 13 lokacijah po državi potekajo hišne preiskave stanovanj in ostalih prostorov. V preiskave so vključeni kriminalisti iz policijskih uprav Celje, Maribor, Novo mesto, Koper, Murska Sobota, Kranj in Ljubljana. Ob 13.30 uri se je začela novinarska konferenca.

V preiskavi so zasegli okoli 1000 kosov različnih elektronskih naprav in nosilcev podatkov. “Ko najdemo posnetke z zlorabljenimi otroci, želimo ugotoviti, kdo so ti otroci in jih zavarovati,” so pojasnili na novinarski konferenci GPU. Preiskujejo 17 osumljencev, vključno s preteklimi preiskavami pa več kot 30.

V preiskavah so odkrili že 25 otrok, ki so bili žrtve zlorab na internetu. “Otroci, misleč, da gre za njihove vrstnike, neznancem zaupajo najbolj intimne stvari iz svojega življenja. To osumljenci izkoristijo in v nadaljevanju od otrok zahtevajo, da se slečejo,” so pojasnili na GPU. Nekateri osumljenci so se z otroki tudi srečali in izvajali spolna dejanja. Takšnih primerov je bilo najmanj štiri. Večinoma so žrtve deklice, vendar pa so lahko žrtve spolnih zlorab tudi dečki.

Storilci preko računalnikov zlahka vstopajo v otroške sobe, tako da uporabljajo njihove spletne kamere. Za nekaj otrok, ki so jih našli na posnetkih, še niso ugotovili identitet. Osumljenci so si posnetke delili. Za zdaj niso še nikogar pridržali.

“Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Poglavitni cilj kriminalistične preiskave je identifikacija otrok, žrtev spolnih zlorab. Gre za nadaljevanje dalj časa trajajoče preiskave, ki se je začela leta 2015,” so sporočili iz Generalne policijske uprave.

V preiskavah sodeluje 79 kriminalistov in policistov. Ob 13.30 uri bo novinarska konferenca.