Pri sosedih trije ministri odleteli

Pri sosedih trije ministri odleteli

-
2 74

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji vlade odstavil tri ministre partnerske stranke Most neodvisnih list, ki niso soglašali z odločitvijo vlade o podpori ministru za finance Zdravku Mariću v parlamentarnem postopku za glasovanje o njegovi nezaupnici.

Plenković je zahteval podporo vlade nestrankarskemu ministru Mariću. Temu so nasprotovali ministri za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko Vlaho Orepić, Ante Šprlje in Slaven Dobrović. Po glasovanju je Plenković sredi vladne seje nepričakovano naložil tajnici vlade, naj pripravi dokumente za njihovo razrešitev. Hrvaški premier je pojasnil, da ministri, ki niso kolegialni do drugih članov vlade, ne morejo biti za mizo v Banskih dvorih.

Po tem je na novinarski konferenci povedal, da predčasne parlamentarne volitve “niso realna možnost”. Zatrdil je, da ima njegova vlada parlamentarno večino tudi brez poslancev Mosta ter da bo nadaljeval delo predsednika vlade.

Ni pa želel razkriti, s katerimi parlamentarnimi strankami in poslanci bo nadomestil 12 poslancev Mosta, a je spomnil, da je po izrednih parlamentarnih volitvah lanske jeseni njegova vlada imela občutno večjo podporo, kot je bilo potrebnih 76 glasov za navadno večino.

Na Hrvaškem bodo 21. maja lokalne volitve, po današnjih Plenkovićevih potezah pa seveda niso izključene niti nove predčasne parlamentarne volitve, potem ko so državljani bili na izrednih volitvah septembra lani. (24ur.com)