Prijeli tri osumljence okrutnega umora učitelja

Prijeli tri osumljence okrutnega umora učitelja

-
0 298

Minulo nedeljo so preiskovalci NPU skupaj s kranjskimi kriminalisti privedli tri osumljence preiskovalnemu sodniku in jih kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora. Gre za umor, ki se je zgodil novembra 2014 v kraju Nomenj.  V začetku novembra 2014 so v kraju Nomenj v stanovanjski hiši odkrili truplo 58-letnega moškega. Takoj je bilo jasno, da je umrl nasilne smrti. Moški je bil učitelj.

A policisti so dolgo iskali osumljence, ki naj bi zagrešili zločin. Danes so sporočili, da so jih prijeli.

Prijeli tri osumljence za umor učitelja

(foto: POP TV)

Uspešno iskanje so danes predstavili na novinarski konferenci:

Truplo pokojnega moškega v kraju Nomenj je 3. 11. 2014 ob 13.30 našel hišnik iz Osnovne šole Bohinjska Bistrica, ki je prišel pogledat, zakaj moškega ni bilo v šolo. O najdbi pokojnega je obvestil policijo.

Ogled kraja dejanja je opravila komisija kranjskih kriminalistov v sodelovanju s policisti Policijske postaje Bled, strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija in ob navzočnosti preiskovalne sodnice in državne tožilke. Na kraju je bilo hitro ugotovljeno, da gre za nasilno smrt. Podroben ogled kraja kaznivega dejanja je z vmesnimi prekinitvami trajal tri dni. Na kraju je bilo najdeno in zavarovano več sledi. Med njimi so bile tudi tiste, ki so bile ključne za potrditev osumljenčeve navzočnosti na kraju. Ugotovitve preiskovalcev s kraja o nasilni smrti so bile potrjene tudi s sodno odrejeno obdukcijo. Z zbranimi obvestili na ogledu kraja je bilo ugotovljeno, da je bilo dejanje izvršeno dan pred najdbo v popoldanskem času.

Na podlagi ugotovljenih dejstev je bilo jasno, da bo preiskava dolgotrajna, zato je bila ustanovljena delovna skupina kriminalistov in policistov, ki se je ukvarjala s preiskavo. O življenju pokojnega ni bilo dosti znanega, zato smo se za dodatne informacije večkrat obrnili tudi na javnost. Skupno je bilo opravljeno preko 350 razgovorov, s posameznimi osebami tudi večkrat, saj so se preverjale različne verzije in pridobljene informacije, ki so zahtevale izredno angažiranost preiskovalcev.

Prijeli tri osumljene umora učitelja

(foto: Marko Donoša in Darko Majhenič/Policija.si)

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so 26. 2. 2016 odvzeli prostost 27-letnemu državljanu Kosova zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora in ropa, naslednjega dne, tj. 27. 2. 2016, pa še dvema osumljencema, starima 28 in 31 let, oba državljana Makedonije, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa.

Preiskovalci so ugotovili, da so trije osumljenci v drugi polovici oktobra 2014 izvajali gradbena dela pri 60-letnemu učitelju iz Nomenja. Z njim so vzpostavili dokaj zaupen in odprt odnos in pri tem pridobili informacije o njegovem življenju in materialnem položaju. Ugotovili so, da omenjeni razpolaga z večjimi vsotami gotovine, s katero je njihovemu delovodji plačeval stroške gradnje. Prav tako je v tem obdobju intenzivno iskal informacije za nakup osebnega avtomobila, za kar je prav tako imel namenjene prihranke. Načrtovanih investicij imenovani ni skrival in je o tem odprto govoril s svojimi znanci in sorodniki.

Iz zbranih podatkov izhaja, da so se nekaj dni pred izvršitvijo ropa in umora trije osumljenci dogovorili, da bodo izvršili rop nad imenovanim, vendar se tega niso upali storiti sami, saj jih je omenjeni poznal. Eden od osumljencev je predlagal vključitev še četrtega sostorilca, ki ga imenovani ni poznal, zato so k dejanju pritegnili še 27-letnega državljana Kosova. Slednji je njihov predlog po prigovarjanju sprejel, zato so mu posredovali podatke o žrtvi, pričakovanem plenu in načinu storitve ropa. Osumljeni so se 2. 11. 2014 pripeljali v Nomenj dvakrat, prvič okoli 11. ure, drugič pa med 12. in 13. uro. 27-letni osumljenec je pri hiši izstopil iz avtomobila in odšel do vhoda. Po trkanju mu je oškodovanec odprl, 27-letnik pa ga je po vstopu s priročnim orodjem od zadaj večkrat udaril po glavi in ga onesposobil. Nato je vzel še drugo orodje in nadaljeval z udarjanjem ter s tem pokazal veliko vztrajnost in trdno odločenost, da osebi vzame življenje. Žrtvi je s tem prizadejal takšne poškodbe, da je na kraju umrla zaradi izkrvavitve in zadušitve s krvjo. Osumljeni je nato preiskal prostore hiše in ob tem odtujil neugotovljeno vsoto denarja.

Storilec je po dejanju kraj zapustil, kjer so ga v bližini čakali ostali soosumljenci. Skupaj so se nato odpeljali do Jesenic, kjer so si odtujeni denar razdelili. Po dejanju je prvoosumljeni odvrgel oblačila in čevlje, dva dni po izvršitvi kaznivega dejanja pa je zapustil Slovenijo. Kmalu po izvršitvi umora je Slovenijo zapustil še 48-letni državljan Makedonije, preostala dva sostorilca, 28- in 31-letni državljan Makedonije, pa sta ostala pri nas, saj živita na Jesenicah.

Zoper tri osumljene je preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Kranju včeraj odredila pripor, zoper enega pa smo predlagali izdajo odredbe za prijetje in privedbo z veljavnostjo tudi v tujini. Pri preiskovanju kaznivih dejanj so sodelovali in zelo aktivno pomagali kriminalisti in policisti policijskih uprav Kranj, Celje in Maribor ob usmerjanju kranjskega okrožnega državnega tožilstva, sodelovanje pa je potekalo tudi s tujimi policijskimi organi. (POLICIJA.SI)