Prodan še en dolenjski radio?

Prodan še en dolenjski radio?

-
17 6346

Hedera – bršljan, plezalka, pa tudi trgovska hiša, kjer je v zadnjem dobrem desetletju svoj vzpon nadaljevala medijska oz. radijska postaja, a vzpon naj bi se končal oz. naj bi bil radio prodan. Neuradno.

Slovenija že nekaj let ni dežela pluralizacije medijev oz. je lastnikov tako radijskih, televizijskih in časopisnih medijev zelo malo oz. jih lahko preštejemo na prste ene roke. Oziroma, če gledamo na radijski svet, še nekaj prstov ostane.

Kako pa je z radijskimi mediji na Dolenjskem? Menda smo ostali še brez ene radijske postaje, ki naj bi bila prodana. Če že, upam da bo močna frekvenca z vrha Gorjancev oddajala radijsko in da ne bo odšla prek južnih meja. Informacije o morebitni prodaji, sicer zasebnega radia, smo preverjali pri odgovornih, a se nam niso oglasili.

Več let prek določenih radijskih postaj poslušam glasbo in se sprašujem, kje sem jaz doma? Tudi na Hrvaškem, v BiH, Srbiji ne slišim toliko glasbe južnih vzvodov. Ampak, v Sloveniji jo! Rad imam vso glasbo, vseh svetov. Tudi poznam jo, ampak posiljevanje, gre prek meje.

Če prisluhnemo komercialnim radijskim postajam, nam nekatere večji del programa posredujejo t.i. radijski top-shop, druge pa nam vsiljujejo občutek, da smo na Jadranu in na vseh koncertih dalmatinskih klap in vseh glasbenih izvajalcev, čeprav marsikdo, ki čivka prek etra niti ne ve, kaj pomeni ‘mureta,’ ‘kantun’ itd. Za ublažitev balkanizma, nam postrežejo s poučnim kotičkom, kako se kaj pravilno izgovori oz. naglasi in podobnimi mašili ‘nasnetega programa’ – beri posnetega.

Zanimivo, da novi lastniki radijske postaje še vedno uporabljajo staro ime radia, čeprav so ga že prevzeli in bi staro-lokalno ime medija lahko potisnili oz. izbrisali. Ampak ne. Zakaj?

Tako poslušamo radio, ki še vedno nosi ime neke postaje, ki pa to že dolgo ni več. Prav tako vsebina ni blizu nekdanjemu poslušalcu. Nekdanje ime je dobra marketinška poteza za oglase, za lokalne oglaševalce. Na vsako uro oz. odvisno od programske sheme.

Imajo tudi t.i. lokalne novice, ki pa so v ozadju novic iz prestolnice. Slednje so navaden ‘copy-paste’ večjih medijskih hiš oz. slovenske agencije. Ne glede na to, da so omenjene radijske mreže med močnejšimi mediji v Sloveniji, težko sestavijo svoje lastne novice, kaj da bi se kot radijski medij ukvarjale tudi z raziskovanjem terena.

In če primerjamo: nekoč je bilo na eni radijski postaji lahko zaposlenih, ali pa so delali honorarno, več kot 20 ljudi, ki so znali kaj povedati. Vsak po svoje. Danes pa lahko poslušamo dva oz. tri, ki nekaj govorita-jo in povesta-jo zelo malo oz. nič. Oziroma za marketinški posel postaje. Radio ni jukebox!

Če te informacije držijo, potem res v Podgurju…

Ampak vseeno, VELIKA ZAHVALA ČLOVEKU, KI JE  ZA MARSIKOGA V PODGORJU (PODGURJU) ČUDEN, DRUGAČEN, AMPAK je OK in marsikomu je POMAGAL! Zadnji stavek najverjetneje za marsikoga ni medijski, ampak je. Samo premalo je kaj podobnega zaslediti.

 

 • Takoj se podpišem pod tole. Ali radijske postaje izgubljajo kompas? Nekatere so ga že.

 • Kaj gre za radio Krka? Zal ze dolgo ni vec kar je bil mislim da manjka tebe Robi samo moje skromno mislenje tudi jaz sem nasla drug kanal lep vecer

 • Dolga leta sem bila zvesta poslušalka radio Krke.Danes me zima strese ko poslušam napovedovalce ,ki ne znajo ne tekoče brati ,kaj šele kaj pametnega povedati.Je res popolnoma vsak dober za mikrofon?

 • Kolega, lepo je blo dokler je trajalo :).

 • Robi od kar tebe ni na radiju je šlo polahko vse po gobe. … Ideja: Ustanovi svoj radio nabere se nas da te podpremo ! Rjavčevo ropotalo bi z veseljem poslušal seveda brez govedine in čevapov!

  • Simon

   Podpišem!

  • Andrej Kramar

   Ku se je rjavc smejal se je smejala cela dolenska podpisem 😊

 • joj, ampak v tej naši Sloveniji je toliko GROZNO jugo glasbe. Ali našo glasbo sploh kdo vrti na jugu. Nitko!!!!!

 • Odlično napisano!!!! Res je tako!

 • Lepo napisano. Robi odkar trbe ni sploh vec ne odprrm radia Krka. Takrat smo tskoj slisali vse domace novice, sedaj pa se govori vse v prazno.

 • Sraka je še zmer naša:)

 • Ojoj katastrofa popolna

 • Radio ze nekaj casa ni vec kar je bil. Neki novi casi, pac.

 • Robi, od kar te ni več na Krki sploh ne poslučam tistega… Aktual ima samo jugo, informacije z zamikom… Te podpiramo kot vidiš. Naredi svoj radio.
  L.p iz Bele krajine
  A.

 • Robi, ko si bil ti na Radiu sem ga z gustom poslusala in vellliiiikkkkooookrat nasmejala do solz 😂😂😂in to se predno sem ob 6 zjutraj prisla v sluzbo, ampak res 😊😊

 • Kdor ga res pozna, ve – VELIK človek. Edini ata! Hvala Sandi! <3

 • Kako zelo drži vse kar si napisal…