Prvi maj, praznik minimalnih plač

Prvi maj, praznik minimalnih plač

-
0 228

Slovenska politična elita na glas razpravlja, kako so poskrbeli, da je slovensko gospodarstvo v zagonu in da je Slovenija socialno urejena država. Res je, saj bo socialna pomoč kmalu višja kot pa je mesečni dohodek, ki ga prejme marsikateri delavec za pošteno delo. Živela dvoličnost in nadutost vodilnih ter pasivnost okradenih delavcev.

Praznik dela (znan tudi kot prvi maj) je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred, pa tudi največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih socialističnih, komunističnih in anarhističnih skupin.

Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. Prvi maj je po vojni s kurjenjem kresov in postavljanjem mlajev nadomestil praznik sv. Krstnika oz. kresne noči.