FOTO: Razkrinkali združbo, zasegli 875 kg droge

FOTO: Razkrinkali združbo, zasegli 875 kg droge

-
1 418

V torek, 15. novembra, je slovenska policija v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi izvedla zaključno akcijo in aretacije več osumljencev oz. članov mednarodne organizirane kriminalne združbe. Več informacij o preiskavi so predstavili na današnji novinarski konferenci.

Po napotkih treh slovenskih državjanov so avtoprevozniki s tovornjaki slovenskih registrskih tablic skupaj z zakonitim tovorom prevažali drogo. “Člani te združbe so za potrebe drugih združb organizirali prevoz, dobavo,”pojasnjuje Japelj. Skrbeli so za logistiko. Slovenske člane združbe so sicer usmerjali trije osumljenci z Nizozemske. Slovenski tovornjaki, ki so prevažali prepovedane droge, so v lasti slovenskih podjetij, medtem ko so bili vozniki večinoma z območja držav nekdanje Jugoslavije.

V mednarodni preiskavi so zasegli 875 kilogramov različnih vrst drog, in sicer 216 kg hašiša, 38 kg kokaina, 45 kg heroina, 123 kg amfetamina in 453 kg kanabisa.

Združba je vkjučevala 28 oseb, delovala v 11 državah. trenutno je priprtih 10 članov, pravi Harij Furlan s tožilstva. Do tega trenutka je za pet osumljencev odrejen pripor, eden je v hišnem priporu, za dve osebi pa je odločitev o priporu prepuščena senatu celjskega sodišča. Odločitev glede ene osebe še poteka. Kot pravi Furlan, je okrožno sodišče izdalo tudi evropski priporni nalog zoper tri fizične osebe, ki se nahajajo na Nizozemskem. Nalog je bil poslan v izvršitev. “Pričakujemo izročitev teh treh oseb,” pravi. Glede na široko razvejano dejavnost in vlogo posameznika pa obstaja možnost razširitve preiskave.

Na sodišče v spremstvu do zob oboroženih policistov

Kot smo poročali, je slovenska policija v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi včeraj izvedla zaključno akcijo in aretacije več osumljencev članov mednarodne organizirane kriminalne združbe, ki je v širšem, mednarodnem prostoru, organizirala in izvrševala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. Hišne preiskave so se v zvezi s tem sicer odvijale že od torka dalje, ko so na Obali izvedli več hišnih preiskav, del teh pa tudi na območju drugih policijskih uprav.

“Kriminalistična preiskava, ki je potekala pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva RS, je ena izmed najobsežnejših v zadnjih letih. V njej smo razkrili kriminalno združbo, ki je oskrbovala evropski trg z večjimi količinami prepovedanih drog,” so včeraj še sporočili iz Generalne policijske uprave.

Kriminalistična preiskava, ki je potekala pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije, je ena izmed najobsežnejših v zadnjih letih. V njej smo razkrili kriminalno združbo, ki je oskrbovala evropski trg z večjimi količinami prepovedanih drog.

V četrtek so policisti 10 pridržanih članov obravnavane kriminalne združbe privedli na zaslišanja na celjsko okrožno sodišče, kjer je bil zoper tri odrejen pripor, dva sta bila izpuščena na prostost, zoper ostale pa še potekajo zaslišanja po predhodno odrejenih sodnih pridržanjih.

(foto: Policija.si)