Renault: trajna mobilnost in prihodki več kot 70 mrd €

Renault: trajna mobilnost in prihodki več kot 70 mrd €

-
12 755

Skupina Renault je danes objavila nov strateški načrt za obdobje šestih let, Drive The Future. Slednji ji bo omogočil, da bo do konca trajanja načrta dosegla poslovne prihodke v višini več kot 70 milijard evrov (1) , več kot 7-odstotno operativno maržo iz osnovne dejavnosti s spodnjim pragom 5 %, ter pozitiven prosti denarni tok vsako leto. Drive The Future se ujema z vizijo Skupine Renault, tj. trajna mobilnost za vse, danes in jutri.

V okviru načrta Drive The Future Skupina Renault predvideva povečanje prodaje za več kot 40 %, kar posledično pomeni več kot 5 milijonov prodanih vozil, v primerjavi s 3,47 milijona (2) prodanih vozil leta 2016. Hkrati pa bo Skupina razširila svojo ponudbo vozil, vključno z lahkimi gospodarskimi vozili in novimi električnimi vozili z nič izpusti, pri tem pa se bo opirala na  uspeh svoje ponudbe Global Access. Načrt predvideva tudi prihranek na področju raziskav in razvoja ter ekonomijo obsega, zahvaljujoč predvsem Zvezi Renault-Nissan-Mitsubishi, največjemu avtomobilskemu združenju na svetu, ob ohranjanju svoje finančne discipline in gospodarnosti.

Drive The Future se opira na stabilne temelje, vzpostavljene že s prejšnjim načrtom Skupine Renault Drive the Change, s katerim je bila dosežena rekordna rast in rekordni poslovni prihodki, več sinergij Zveze z Nissanom, okrepitev regij, razširitev ponudbe proizvodov in utrditev vodilnega položaja v Evropi na področju vozil z nič izpusti.

Strateški plan Skupine Renault predvideva do konca trajanja načrta doseči:

poslovne prihodke v višini več kot 70 milijard evrov (1)
več kot 7-odstotno operativno maržo iz osnovne dejavnosti, kar predstavlja več kot  50-odstotno povečanje vrednosti, s spodnjim pragom 5 % do konca trajanja načrta
pozitiven prosti denarni tok vsako leto
4,2 milijarde evrov prihrankov iz naslova Monozukuri v celotnem času trajanja načrta
18 milijard evrov naložb v raziskave in razvoj – več kot 5 milijonov prodanih vozil, podvojitev prodaje izven Evrope
vodilni položaj na področju električnih vozil, in sicer 8 povsem električnih modelov in 12 elektrificiranih modelov
100% povezljivih vozil na ključnih tržiščih in 15 avtonomnih vozil Renault

 

Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta, je povedal: »Skupina Renault je danes zdravo, donosno in globalno podjetje, ki z zaupanjem zre v prihodnost. Drive the Future predvideva močno in trajno rast, ki bo temeljila na naložbah v ključne regije in ključne proizvode, z opiranjem na sredstva in tehnologije Zveze ter z izboljšanjem naše konkurenčnosti. Ob podpori sodelavcev v Renaultu in njihovi zavzetosti, bomo lahko ves naš potencial usmerili v inovacije in rast v industriji, ki se izjemno hitro spreminja.«

Načrt vključuje predvsem naslednje elemente:

Donosna globalna rast:

– 21 novih modelov, od tega 3 povsem novi v ponudbi

– okrepitev prisotnosti v Rusiji s pomočjo Renaulta in naložb v AVTOVAZ (Lada)

– pospešitev aktivnosti na Kitajskem, nova strateška skupna vlaganja (joint-ventures) v električna in lahka gospodarska vozila

– napredovanje aktivnosti v Braziliji, Indiji in Iranu

Učinek ekonomije obsega in tehnologij Zveze kot podpora rasti:

– 4,2 milijarde evrov prihrankov iz naslova Monozukuri v celotnem obdobju trajanja načrta

– skupne vozne osnove – 80 % vozil Skupine Renault

– naložbe v raziskave in razvoj – 18 milijard evrov v obdobju šestih let, z multiplikacijskim učinkom zahvaljujoč Zvezi

– povezljiva vozila – 100 % povezljivih vozil na ključnih tržiščih

– avtonomna vozila – 15 avtonomnih modelov

– nove mobilnostne storitve  – mobilnost na zahtevo, t. i. »Ride-hailing«, storitve taksijev-robotov do izteka veljavnosti načrta.

In še ključni aduti Skupine Renault:

– globalizacija ponudbe lahkih gospodarskih vozil s ciljem postati vodilni proizvajalec v svetovnem merilu

– razširitev že zdaj uspešne ponudbe vozil Global Access

– vodilni položaj na področju električnih vozil – 8 električnih modelov, 12 elektrificiranih modelov

– Banka RCI in storitve – prepoznavanje zvestobe klientov in razširitev ponudbe storitev s področja povezljivosti in mobilnosti

Drive The Future predvideva tudi naložbe v digitalizacijo na vseh ravneh Skupine, zaposlovanje novih talentov in razvoj kompetenc, kakor tudi izboljšanje industrijske konkurenčnosti, zmanjšanje ogljičnega odtisa Skupine in njeno trajnostno izboljšanje.

O Skupini Renault

Skupina Renault proizvaja avtomobile že od leta 1898. Danes je to mednarodna skupina, prisotna v 127 državah. Leta 2016 je prodala skoraj 3,5 milijonov vozil. Skupino Renault sestavlja 36 proizvodnih obratov in 12.700 prodajnih točk po svetu, skupno število zaposlenih pa presega 120.000. Da bi zadostila zahtevnim tehnološkim izzivom prihodnosti in nadaljevala strategijo dobičkonosne rasti, se Skupina opira na svojo mednarodno rast s pomočjo petih blagovnih znamk (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine in LADA), električnimi vozili in edinstvenim partnerstvom z Nissanom in Mitsubishijem. Z novim moštvom v Formuli 1 in izrazito zavzetostjo v prvenstvu Formule E, pa Renault doživlja motošport kot gonilo inovacij in prepoznavnosti znamke.