S fronto tudi nevihte in nalivi

S fronto tudi nevihte in nalivi

-
0 410

Smo v pričakovanju obiska hladne fronte, ki bo počasi dosegla tudi Slovenijo. Najprej se bo oblačnost zgostila nad zahodno in osrednjo Slovenijo, medtem ko bo v vzhodni polovici še večinoma jasno. Na zahodu se bodo že zgodaj začele pojavljati prve plohe, nastane lahko tudi že kakšna nevihta.

Zbudili se bomo v precej toplo jutro. Najnižje temperature, okoli 10 st. C, bodo na Gorenjskem, v prestolnici in na vzhodu države bo okoli 13 st. C, še kakšno stopinjo ali dve več pa bo ob morju. Čaka nas vremensko pestra sobota. Dopoldne bodo plohe in nevihte predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji. Od Posavja pa do Prekmurja pa bo še večinoma suho in deloma tudi sončno. Sredi dneva pa se bo padavinsko dogajanja premaknilo proti vzhodu. Ob nevihtah lahko nastanejo tudi močnejši nalivi. Najizrazitejše dogajanje pričakujemo na območju osrednje in južne Slovenije, medtem ko bo v Prekmurju predvidoma brez dežja. Zapihal bo veter severne smeri. Na Primorskem bo burja.

Pestrost vremena bo potisnila živo srebro navzdol. V večjem delu zahodne in osrednje Slovenije bodo temperature ostale precej pod 20 stopinj. V alpskih dolinah bo okoli 13. Pred prihodom padavin pa bo precej toplo na vzhodu Slovenije, vse do 24 st. C.

Obisk gora odsvetujemo. Že zgodaj zjutraj bodo nastajale plohe in nevihte, ki bodo čez dneva vse pogostejše. S severovzhodnikom bo začel dotekati hladnejši zrak in popoldne bo na območju Julijcev snežilo do nadmorske višine okoli 2000 m.

Vremensko dogajanje se bo dokončno umirilo v nedeljo čez dan, ko se bo zjasnilo. Kljub soncu pa prav zelo toplo ne bo, saj bo pihal okrepljen severni veter. Prijaznejše vreme nam prinaša ponedeljek, ki bo verjetno tudi najlepši dan prihodnjega tedna. Od torka naprej bodo namreč padavine, plohe in nevihte spet pogostejše.