S ponedeljkom Za otroke gre

S ponedeljkom Za otroke gre

-
0 31

Koalicija Za otroke gre bo v ponedeljek začela zbirati 40 tisoč podpisov za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bo državni zbor referendum sploh dovolil.

Predlagatelji novele zakona, poslanci Združene levice, naj bi že zbrali dovolj podpisov poslancev za sklic izredne seje, na kateri naj bi ustavili zbiranje podpisov in tako preprečili razpis referenduma.

Novela namreč po njihovem prepričanju odpravlja kršitve človekovih pravic. V takšnem primeru ustava razpisa referenduma ne dovoljuje. Če državni zbor referenduma ne bo dovolil, se bodo pobudniki referenduma lahko obrnili na ustavno sodišče.

Državni zbor je tako pred veliko odgovornostjo, saj mora presoditi, ali naj razpiše referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, katerega glavni namen je prav odprava kršitve človekovih pravic z izenačitvijo raznospolnih in istospolnih zakonskih skupnosti. Tako je ocenilo 51 poslank in poslancev, ki so podprli zakon. Po spremembi ustave se državni zbor tej odgovornosti ne more več izogniti na način, da vpraša ustavno sodišče, temveč mora sprejeti odločitev.

Državni zbor ima nalogo varuha ustave in mora odločiti. Gotovo ni pred lahko nalogo, saj mora preveriti, ali bi v katerem koli primeru na podlagi izvedenega referenduma prišlo do odmika odprave kršitev človekovih pravic, pravi predstojnik katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc.

S tem se odpre pot pobudniku referenduma na ustavno sodišče: “Torej bo moral on dokazati, da ta zakon, s katerim na referendumu želijo doseči njegovo zavrnitev, ne odpravlja kršitve človekovih pravic.”

(MMC/RtvSlo)