SDS za referendum o dogovoru o migracijah

SDS za referendum o dogovoru o migracijah

-
1 200

Zunanji minister Miro Cerar je na izredni seji znova poudaril, da vlada enotno podpira dogovor ZN o migracijah. Opozicija temu nasprotuje, češ da dogovor enači zakonite in nezakonite migracije. SDS je že vložila predlog za posvetovalni referendum o dogovoru o migracijah.

Janez Janša je v imenu predlagateljev seje dejal, da pojem nezakonitih migracij v deklaraciji ni omenjen in da je bil postopek potrjevanja tega dokumenta protiustaven. Vlada je po njegovih besedah dokument podprla, ne da bi o tem potekala kakšna politična ali pravna razprava. Napovedal je vložitev zahteve za posvetovalni referendum o dogovoru. Prepričan je, da bi moral o dogovoru najprej razpravljati parlament in nato vlada, ne pa da je parlament o tem razpravljal kot zadnji. “Tako nam niste pustili druge možnosti, kot da vložimo zahtevo za posvetovalni referendum,” je dodal.

Meni tudi, da ima ta “akt lažen naslov, saj ne gre za globalni dogovor”. Če katera koli stalna članica Varnostnega sveta ZN-a ne sodeluje v nekem dogovoru, potem to ni globalni dogovor, je poudaril Janša.