Še naprej mokre etape

Še naprej mokre etape

-
0 60

Za močnejše padavine pri nas večinoma poskrbijo topli južni vetrovi. In znamivo, to dogajanje se začne na morju. Namreč pogosto vzdolž Jadrana piha močan jugo in takrat se proti severnemu Jadranu stekajo ogromne količine vlažnega zraka/vlage. V Dubrovniku je bilo zjutraj 15 stopinj, jugo pa je pihal s hitrostjo 40 km/h. In če v višinah nad naše kraje pride še nekoliko hladnejši zrak, ozračje zato postane nestabilno in začnejo nastajati plohe in nevihte, tudi močnejši nalivi. Zaradi šibkih višinskih vetrov so nevihtne celice precej vztrajne in se le počasi premikajo.

Vendar nekatere nevihte zanese tudi nekoliko bolj v notranjost Slovenije in nad severno Italijo. Ko topel in vlažen zrak doseže kopno oz. trči ob hribe, se je prisiljen dvigniti. V višjih plasteh je hladneje kot pri tleh in dvigajoči zrak se ohladi. S tem se začne iz oblakov izločati še dodatna vlaga in ploha oz. nevihta se tako še dodatno okrepi. Intenzivnejše padavine so značilne za toplejši del leta, takrat namreč toplejše ozračje lažje posrka več vlage.

In še nekaj o slovenskih rekordih z nalivi. Na Lisci je pred semimi leti v 10 minutah padlo kar 51 litrov dežja, izjemno močno je deževalo tudi avgusta 1988, ko je nad Novo Gorico v pol ure padlo 84, v eni uri pa kar 141 litrov dežja na kvadratni meter. Istega leta dobra dva tedna prej, pa je močan naliv prizadel Bovec, ko je v 6 urah padlo 275 litrov dežja.

Ponoči in proti jutru bo več padavin v zahodnem in severnem delu države. V vzhodni Sloveniji pa bo zjutraj še suho. Pihal bo JZ veter.  Temperature zjutraj bodo okoli 10 stopinj. V Pomurju in v osrednji Sloveniji bo 11 st., v Štajerskem delu bo okoli 12. Najtopleje bo na Primorskem od 13 do 14 st. Najbolj sveže bo na Gorenjskem, 6 st.

Čez dan pa veliko mokrega optimizma, seveda za tiste, ki iamte radi dež. Padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo. Največ dežja pričakujemo na Gorenjskem in Primorskem, najmanj pa na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju in ob morju. JZ veter se bo še okrepil. Živosrebro bo večinioma pod 20 stopinjami, razen na Primorskem. V večjem delu Slovenije bo od 16 do 18 stopinj Celzija, medtem ko bo na Gorenjskem 11 st. Celzija

V soboto dopoldne bo še marsikje suho, čez dan pa nas bo dosegla fronta in spet bo mokro, še posebej na Zhodu Slovenije. Pihal bo JZ veter. Ob hladni fronti vse kaže, da bo moker tudi začetek nedelje, čez dan pa bo dež v večjem delu države ponehal. Hladneje bo, okoli 13 st. V ponedeljek bo spet bolj sončno, z oblačnimi osamelci.