Naj vas zjutraj ne preseneti

Naj vas zjutraj ne preseneti

-
0 202

Za polovico slovenskih šolarjev so se začele zimske počitnice in pred nami je jutro, ki bo marsikje belo oz. zasneženo. Na cestah velja upoštevati daljšo varnostno razdaljo, saj se ob zasneženih poteh zavorna pot podaljša. Prav tako poskrbite, da bo vozilo očiščeno. Saj veste, metlica, pa kakšna lopatka in tako dalje.

Številni se bodo odpravili na smučišča, ki so v teh dneh bogatejša za nove centimetre naravnega snega. V soboto do popoldneva bo ponekod zapadlo še dobrih 10 cm snega. Temperatura bo idealna. Na okoli 1500 metrov bo do 2 oz. 3 stopinje pod ničlo.

In pestrega dogajanja še ni konec, saj v naslednjih dneh pričakujemo še pet ciklonov, ki bodo dosegli naše kraje. Kar pomeni, da bo v naslednjih dneh po nižinah deževalo in snežilo. Obilnejše sneženje bo v Alpah. Veliko padavin bo jutri v Franciji in na Iberskem polotoku.

Pred nami je belo sobotno jutro. Ponoči bodo padavine od juga postopno zajele vso Slovenijo. Po nižinah bo snežilo, nekaj snežink bo med dežjem le na skrajnem SV, pretoplo za sneg bo na Primorskem. Največ padavin bo na Notranjskem, Kočevskem, Beli krajini in na Dolenjskem, kjer bo do jutra zapadlo okoli 10 cm mokrega snega. Jutro ne bo ledeno, bo pa zimsko. Najnižje jutranje temperature bodo v notranjosti Slovenije okoli ničle. V Pomurju bo 2 stopinji, na Gorenjskem dve pod ničlo. Topleje bo na Primorskem, od 4 do 6 stopinj.
Dopoldne bo sneženje od zahoda slabelo in se pomikalo proti vzhodu, sredi dneva pa bodo padavine povsod ponehale. Prehodno se bo zjasnilo, a zahod Slovenije bo dosegla nova oblačnost.

Čeprav sonca ne bo veliko, se bo čez dan precej ogrelo. V večjem delu Slovenije bo okoli 6 stopinj Celzija, na Gorenjskem bo 4, topleje pa na Primorskem, kjer bo do 10 stopinj, zapihal bo jugo.

V noči na nedeljo bodo južno polovico Slovenije dosegle nove padavine, po nižinah bo deloma snežilo, deloma deževalo, na severu pa bo suho. V nedeljo dopoldne bo suho, popoldne pa bo povsod mokro. V višinah se bo ogrelo, meja sneženja se bo dvignila nad 1000 m. Ponedeljek bo zelo deževen, največ padavin bo na jugu in zahodu, meja sneženja bo na okoli 1500 m, nižje pa na Bohinjskem koncu. Oblačen in deževen bo tudi torek, do večera bodo padavine večinoma ponehale.