Začetek zime in poletja

Začetek zime in poletja

-
2 354

Še pred začetkom meteorološke zime, se je vsaj v Sloveniji ta že začela. Bilo smo deležni snežink in tudi nižjih temperatur, ki bodo v naslednjih dneh še nižje oz. zelo zimske. Medtem pa se  z decembrom na južni polobli začenja poletje.  Zaradi nagiba Zemljine vrtilne osi, hladnejši del leta traja od zimskega Sončevega obrata (21. marec) do poletnega Sončevega obrata (21. junij).

Severna polobla je polovica planeta severno od ekvatorja. Na severni polobli Zemlje se nahaja večina kopnega, na kateri živi kar 90 % svetovnega prebivalstva (Evropa, Severna in Srednja Amerika, večji del Azije, dve tretjini Afrike in manjši del Južne Amerike. In v tem delu sveta se začenja zima.

Poletje pa se začenja na južni polobli, torej v Oceaniji, Avstraliji, Indoneziji in v večjem delu Južne Amerike.

Torej pri nas je zima. Popoldne bo oblačno, ponekod bo občasno rahlo snežilo. Na Primorskem bo delno jasno. Pihala bo šibka burja, ki se bo proti večeru krepila. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem do 9 °C.

Jutri bo na zahodu delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala večinoma zmerna, na izpostavljenih mestih močna burja, na severovzhodu Slovenije pa severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, na Primorskem do 3, najvišje dnevne od -3 do 3, na Primorskem do 8 °C.

OBETI
V nedeljo bo na zahodu delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Jutro bo mrzlo, ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno. Burja bo oslabela. V ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo.  (Arso)