Silovit veter in visoke vode

Silovit veter in visoke vode

-
0 989

Dosegla nas je izrazita odjuga. V ponedeljek in torek bodo naši kraji pod vplivom toplega območja obsežnega ciklona, ki se bo pomikal prek srednje Evrope. Vetrovi nad Slovenijo so zelo močni. Marsikje po Sloveniji imajo zaradi vetrolomov težave, na Dolenjskem je nekaj težav pri oskrbi z elektriko.

Zelo burno vremensko dogajanje v prihodnjih dneh pričakujejo tudi drugod po stari celini. Ponekod so razglasili najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti pred močnim vetrom in obilnimi padavinami. V sredogorju veter že presega 100 km/h, nekoliko nižje dosega hitrosti od 70 km/h do 80 km/h. Popoldne pričakujemo močnejše sunke vetra tudi ponekod po nižinah.

Na vzhodu države bo večinoma suho. V zahodni, osrednji in južni Sloveniji pa bo pogosto deževalo. Nastajali bodo tudi močnejši nalivi. Zaradi kombinacije taljenja snega in obilnih padavin pričakujemo močnejši porast rek in hudournikov, ki bodo poplavljali. Niso izključena niti razlivanja v večjem obsegu. Jugozahodni veter se bo še krepil in bo v višjih legah v sunkih presegal hitrost 120 km/h. Po nižinah severovzhodne Slovenije in na Primorskem pa bodo najmočnejši sunki dosegali okoli 90 km/h. Možni so obsežni vetrolomi.

Za ta čas bo zelo toplo. Največ, kar 16 st. C pričakujemo ob morju. Kakšna stopinja manj bo na vzhodu države in na Goriškem, 13 jih bo v prestolnici. Najmanj, 10 st. C pa boste namerili na Gorenjskem.

Po krajši prekinitvi se bo dež na zahodu že v noči na torek znova okrepil in v torek čez dan razširil nad vso državo. Veter bo sprva še močan, nato pa bo postopno slabel. V sredo bo zapihal severovzhodnik in ohladilo se bo. Meja sneženja se bo ponekod lahko spustila do nižin, a bodo padavine kmalu ponehale. Premor pa ne bo trajal prav dolgo. Že v četrtek bo spet deževalo.