Skrajneži so se srečali pri Dolu

Skrajneži so se srečali pri Dolu

-
1 354

Islamski borci so se res srečali pri Dolu poleg Ljubljani, kot je navajal avstrijski časnik Die Presse. Še več. Ta prostor je bil večkrat uporabljen za srečanja slovenskih islamistov, so poročali v oddaji 24UR.

Sestanek, ki so ga Avstrijci zaznali kot nevarnega, in ga je slovenska policija spremljala, je bil 19. aprila 2014. Nanj so se salafisti z Dunaja pripeljali v konvoju. Slovenski islamisti so se tako srečali z najbolj radikalnimi avstrijskimi džihadisti in borci samooklicane Islamske države na slovenskih tleh.

Vir avstrijskega novinarja ima imena in opis poti domnevnih skrajnežev

Novinar 24UR Anže Božič se je na Dunaju sestal z avtorjem članka v časniku Die Presse in njegovim virom. Ta pozna natančna imena ljudi, ki so jih obveščevalne službe nadzirale v Sloveniji.

“Njegove informacije so zelo jasne in zelo kredibilne. Kot se je izkazalo, so avstrijski preiskovalci že med akcijo Palmira priprli tudi ljudi, ki so povezani z ljubljansko salafistično organizacijo El Iman. Dejansko pa se je potrdilo tudi, da so 19. aprila 2014 v Dolu pri Ljubljani dobilo več radikalnih islamistov. Avstrijske informacije jasno kažejo, da je bilo v igri tudi orožje. O imenih in neposrednih povezavah med slovenskimi državljani in Islamsko državo pa več v oddaji 24UR ob 19.00,” je povedal.

V oddaji 24UR so razkrili tudi, kako so slovenski islamisti preko vrha avstrijskih džihadistov povezani z vodjo samooklicane Islamske države.

Skupina je pritegnila pozornost mimoidočih

Slovenska policija je navedbe avstrijskega časnika, da so se v Dolu pri Ljubljani domnevni teroristi urili, zanikala, je pa potrdila, da je skupino spremljala. Ta je po informacijah z občine najela prostor za piknik, kjer so bili moški in ženske ločeni, uradno naj bi šlo za otroški rojstnodnevni piknik.

Na občini – ta je po objavi v medijih, da naj bi se v njihovi neposredni bližini urili skrajneži – preverila, kaj se je dogajalo, pravijo, da je neka družina tisti dan rezervirala prostor v tamkajšnjem rekreacijskem centru. Da so prijavili otroški rojstnodnevni piknik. Kot pravijo domačini, prostor ni bil zaprt, sprehajalci oz. domačini so mirno hodili mimo. Drži sicer, da je skupina pritegnila pozornost mimoidočih, saj so imeli moški dolge brade, ženske so bile ovite v rute, domačini pa so opazili tudi, da je bila skupina moških ločena od žensk in otrok. A kot poudarjajo, tam ni bilo nobenega urjenja, opazili niso nobenega orožja, v bistvu je bolj šlo za druženje oz. sestankovanje.

(24ur.com)