Slovenci z denarjem pod palmami

Slovenci z denarjem pod palmami

-
0 181

Razkritje papirjev panamske družbe Mossack Fonseca je pokazalo, da je podjetje UPC Svetovalna skupina Slovenca Uroša Petroviča v davčnih oazah slovenskim lastnikom ustanovilo vsaj 17 podjetij, poroča Delo.

Po podatkih Dela je v Panamskih dokumentih omenjenih 78 družb, povezanih s Slovenci ter 74 Slovencev, med njimi pet aktualnih ali nekdanjih javnih uslužbencev, dva športnika in dva častna konzula.

V Panamskih dokumentih, ki razkrivajo, kdo vse je prek podjetja Mossack Fonseca ustanavljal družbe v davčnih oazah, najdemo tudi Slovence. Vsaj 17 podjetij je tako nastalo s posredovanjem družbe UPC Svetovalna skupina, 16 od teh je registriranih na otoku Angvila, ki davkov skoraj ne pozna.

Po poročanju Dela jim je 36-letni Petrovič pojasnil, da je “treba ločiti med davčnim načrtovanjem, ki je povsem legalna in legitimna dejavnost, in davčno utajo, ki je nelegalna”. Sodeč po dostopnih podatkih časopisa je Petrovič z družbo Mossack Fonseca (MF) prve stike opravil 22. septembra 2011, ko je iskal”konkurenčno in stabilno jurisdikcijo v davčni oazi, kjer bi lahko ustanavljali družbe za naše kliente”.

V panamski družbi so sicer v zadnjih letih začeli malce bolj pregledovati ozadja svojih strank, kar so storili tudi v primeru nekaterih lastnikov slovenskih družb. Tako so v enem primeru ugotovili, da je bil eden izmed lastnikov v Sloveniji pravnomočno obsojen zaradi pomoči pri goljufiji, Petrovič pa je MF-ju v zvezi s tem sporočil, da gre za “lov na čarovnice, ki odraža negativno energijo v državi”. Spet druga Petrovičeva stranka se je uvrstila na t. i. črni seznam ZDA, a je MF-ju sporočil, da je bila njegova stranka na seznam uvrščena pomotoma in da že dela za to, da jo z njega odstranijo. Ob tem je MF vprašal tudi, kaj ima seznam ZDA z Angvilo.