Slovenija odkod lepote tvoje

Slovenija odkod lepote tvoje

-
0 170

Čeprav nam je v zadnjih letih nekako primanjkovalo nacionalnega naboja, se mi dozdeva, da smo Slovenci v zadnjih letih postali spet nekoliko bolj ponosni na to kar smo oz. kje smo doma. Ni nam vseeno za nas, našo državo. Pa ne mislim razpredati o domači in mednarodni politiki. Imamo svojo državo na res idiličnem koncu sveta in na to smo lahko ponosni. Naš temperament pa na tako majhnem območju združuje tako bogato slikovitost, da se ji številni čudijo in občudujejo. Poleg geografske oz. pokrajinske, kulturne, kulinarične in ostale pestrosti na našem t.i. majhne prostoru, je pri nas lepo.

Vesel in ponosen sem, da sem Slovenec in bom vedno pošten in strpen do vseh ljudi drugih narodnosti, ki pri nas živijo, delajo, ustvarjajo.

Dan državnosti, 25. junij, je slovenski državni praznik in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.