Slovenski nogometni rasizem v svet

Slovenski nogometni rasizem v svet

-
0 51

Slovo Olimpije od trenerja Marka Nikolića po njegovi rasistični opazki je glas Slovenije odneslo v deveto vas, je rasizem res sporočilo, ki si ga želimo pošiljati svetu?

Vodilni moštvi slovenske prve nogometne lige Olimpija in Maribor sta v zadnjem obdobju uspeli vzbuditi veliko zanimanja mednarodne javnosti. Žal ne z lepo igro ali goli, temveč z rasističnimi opazkami in žaljivkami zdaj že nekdanjega trenerja Olimpije Marka Nikolića ter športnega direktorja Maribora Zlatka Zahovića, pišejo Finance.

Tako se pride v Guardian in BBC

“Vodilni klub v slovenski nogometni ligi, ljubljanska Olimpija, se je dogovoril o koncu sodelovanja s trenerjem Markom Nikolićem potem, ko mu je bila izrečena prepoved vodenja moštva na sedmih tekmah zaradi rasistične žaljivke zoper enega od njegovih igralcev,” je med drugim poročal britanski dnevnik Guardian.

Spomnimo, predsednik Olimpije, ameriško-srbski poslovnež Milan Mandarićje svojemu 36-letnemu trenerju iz Srbije Marku Nikoliću najprej dovolil obdržati službo, potem ko je na svojega napadalca iz Nigerije zavpil “črni idiot”. Potem, ko je Nogometna zveza Slovenije Nikoliću izrekla prepoved nastopanja na sedmih tekmah, pa se je Mandarić premislil in se Nikoliću zahvalil za sodelovanje.

Nekdanji igralec Gorice Eleke je Nikoliću stopil na žulj med tekmo proti Zavrču, ko je v 92. minuti tekme dosegel izenačujoči gol in se je namesto, da bi pohitel na sredino igrišča, ob kotu igrišča za Nikolićev okus predolgo veselil svojega gola.

Tako pa padeš v oči Turkom

Medtem ko so o rasizmu v Olimpiji poročali mediji vse do Hong Konga, je podoben incident, ki se je pred tem zgodil v nogometnem klubu Maribor, vzbudil pozornost zlasti medijev v muslimanskih državah. Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je namreč žalil makedonskega Albanca Agima Ibraimija. Ibraimi je Zahovićeve žaljivke zoper njegovo preteklost, mamo, narod in vero razkril javnosti. Zahović se je za svoje izpade v sredo tudi opravičil. A če v turško izdajo Googlovega iskalnika novic vtipkate pojem “Zahovic”, dobite več kot 16.500 zadetkov z naslovi, ki vključujejo pojme “Zahovic”, “Musliman” in se pogosto končajo s klicajem, še poročajo Finance.