FOTO: Slovenski policisti uspešno nad balkansko mafijo

FOTO: Slovenski policisti uspešno nad balkansko mafijo

-
1 395

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in koprski kriminalisti so uspešno zaključili kriminalistični preiskavi organizirane kriminalitete. Policija je razbila mednarodno hudodelsko združbo, ki je tihotapila ljudi, prekupčevala z drogami in orožjem ter ponarejala denar. Gre za velik uspeh policije in tožilstva. Ovadili so 21 oseb iz BiH, Makedonije, Srbije in Kosova, člani združbe pa so si pridobili za četrt milijona premoženjske koristi.

Podrobnosti so predstavili Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, na novinarski konferenci pa so sodelovali še Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije in Mateja Jadrič Zajec, okrožna državna tožilka iz Specializiranega državnega tožilstva.

S pomočjo prikritih sredstev so izsledili tudi tiskarno ponarejenih evrov v Bolgariji, vrednosti ponarejenega denarja pa so več milijonske. Mednarodna hudodelska združbo je delovala v različnih državah, zlasti na Balkanu. Kriminalci so tihotapili droge in orožje. Med preiskavo so slovenski policisti zasegli 131 kg konoplje, 130 ampul prepovedanih drog ter tri kose orožja, ki je izhajalo z Balkana.

Fokus preiskave je bil usmerjen na iskanje tiskarne v Bolgariji, kjer je združba tiskala ponarejen denar in ga širila v Evropi. Odkrili so, da so tiskali v glavnem ponarejene petdesetake in stotake.  Člani združbe  so sklepali tudi navidezne zakonske zveze in s tem 50 tujcem omogočili bivanje v Sloveniji. Ukvarjali pa so se tudi s tihotapljenjem ljudi, s čimer so na ozemlje Slovenije pritihotapili 21 oseb.

Člani združbe so si pridobili za najmanj 250.000 evrov premoženjske koristi, kazensko pa so ovadili 21 oseb iz BiH, Makedonije, Srbije in Kosova. Opravljenih je bilo 20 hišnih preiskav, 10 osebnih. 10 osumljencem so odvzeli prostost.

Ob tem so še pojasnili, da je združbo v Kopru vodil Valon Hoxhaj, ki je v priporu od junija letos. Pomagala sta mu dva brata, eden od njiju je še vedno na begu, in sicer Shqipron Hoxhaj.

(FOTO: PU Koper)