Slovo legende slovenske farmacije

Slovo legende slovenske farmacije

-
9 842

V sredo zvečer je 82. letu starosti je umrl Miloš Kovačič, nekdanji dolgoletni direktor novomeške Krke.

Kovačič je svojo kariero začel kot farmacevt v lekarni. Leta 1962 je postal predsednik slovenskih farmacevtov, dve leti kasneje pa tudi predsednik jugoslovanske zveze farmacevtov.

V novoustanovljenem podjetju Farmis, ki je združevalo Lek in Krko, se je lotil zunanje trgovine in poskrbel za velik porast prihodkov. Podjetje je z njegovo pomočjo prodrlo na tuje trge, med drugim v Indijo, Kitajsko, afriške države in ostale.

Leta 1964 je postal komercialni direktor Krke, leta 1985 pa prevzel funkcijo generalnega direktorja Krke. To je vodil vse do leta 2005, ko se je predčasno umaknil s položaja predsednika uprave in zasedel mesto svetovalca uprave, vajeti družbe pa je prevzel Jože Colarič, ki Krko vodi še danes.

Slovo legende slovenske farmacije

Kovačič je bil častni konzul Poljske v Sloveniji, leta 2002 ga je predsednik republike Milan Kučan odlikoval s srebrnim častnim znakom svobode, konec leta 2003 pa ga je Putin odlikoval z ordenom prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med državama, postal je prvi Slovenec s tem odlikovanjem.

Iz novomeške Krke so ob smrti Miloša Kovačiča poslali sporočilo:

V 82. letu starosti je umrl Miloš Kovačič, dolgoletni predsednik uprave in generalni direktor Krke. 30. septembra 1934 v Novem mestu rojeni magister farmacije je svojo poslovno pot v Krki začel leta 1964. Sedemnajst let je vodil komercialno oz. marketinško-prodajno področje. Leta 1985 je bil imenovan za predsednika poslovodnega odbora, štiri leta kasneje pa za generalnega direktorja Krke. Od 1997 do konca leta 2004 je bil predsednik uprave in generalni direktor Krke. Upokojil se je konec leta 2005.

Miloš Kovačič je svoje 40-letno delo v celoti posvetil razvoju Krke. S svojim znanjem in izkušnjami ji je utrl pot na svetovne trge in tako pomembno prispeval k njeni uvrstitvi med vodilna farmacevtska generična podjetja. Uspešen razvoj podjetja in tržna prodornost ter Kovačičeva skrb za zaposlene so se vsa leta njegovega vodenja Krke odražali v dobrih poslovnih rezultatih. Svoje znanje in izkušnje je uveljavljal tudi zunaj podjetja z aktivnim delom v strokovnih in družbenih organizacijah.

Prejel je številne nagrade in priznanja. Med drugim 1991. nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke, 1992. nagrado menedžer leta, v letih 1997, 1998 in 2000 je bil proglašen za najuspešnejšega slovenskega direktorja, leta 2004 pa mu je Združenje Manager podelilo priznanje za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju menedžmenta. Leta 2001 je bil odlikovan s komandirskim križcem predsednika Republike Poljske za posebne zasluge pri razvoju poljsko-slovenskega sodelovanja, 2002 pa z odlikovanjem srebrni Častni znak svobode Republike Slovenije za delo in zasluge v slovenskem gospodarstvu, za izjemen delež pri razvoju farmacevtske industrije ter za široko angažirano družbeno, mecensko in organizacijsko dejavnost. Leta 2003 je prejel odlikovanje Ruske federacije orden prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med Rusko federacijo in Slovenijo. V Krki ga bomo v spominu ohranili kot predanega krkaša, svetovljana, ponosnega na Krko in njene ljudi.

Miloš Kovačič je bil tudi častni meščan Novega mesta. V avli novomeške mestne hiše so odprli žalno knjigo. Vpis je mogoč v delovnih dneh med 8. in 14. uro, v četrtek, 25. februarja, pa do zaključka žalne seje.