Sobotno popoldne bo pestro, v gorah lahko sneg

Sobotno popoldne bo pestro, v gorah lahko sneg

-
2 661

Tudi letošnjemu poletju počasi jemlje sapo. Alpe bo dosegla hladna fronta in bo jutri zvečer prešla tudi naše kraje. Pričakujemo nevihte, krajevne nalive in sunke vetra, predvsem na Primorskem ni izključen niti pojav toče.

Čez dan se bo oblačnost zgostila. Padavine z nevihtami in nalivi bodo dopoldne najprej zajele zahodno Slovenijo in se do večera razširile nad vso državo ter se nadaljevale tudi v noč na nedeljo. Že za kosilo bo marsikje zapihal okrepljen severovzhodni veter, ob morju zvečer tramontana, ki bo kasneje prešla v burjo.
Pred nevihtami bo še vroče. Predvsem na jugu bo še 30 in več st. C, najkasneje zvečer pa se bo povsod občutno ohladilo. Na JV Slovenije bo okrepljen veter zapihal že zgodaj popoldne, prve nevihte pa lahko pričakujemo po 17. uri. Nekoliko bolj pestro in mokro dogajanje na Dolenjskem bo zvečer oz. ponoči,

V nedeljo dopoldne bodo padavine povsod ponehale in popoldne nas bo od zahoda dosegla razjasnitev. Možna je le še kakšna ploha. Še bo pihal severovzhodni veter, burja na Primorskem pa bo počasi slabela. Precej se bo osvežilo. Začetek novega tedna se bo kopal v soncu. Veter bo dokončno oslabel. Vreme bo tako spet vabilo v hribe. Nas bo pa ob jutrih hladilo. Marsikje bo tudi pod 10 st. C. Dnevi pa bodo prijetno topli s temperaturami okoli 25 st. C.

V gorah bo že zjutraj zmerno oblačno. Čez dan se bo oblačnost še povečala. Razen na Pohorju se bodo okoli poldneva začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki bodo nato vse pogostejše. Vrhovi bodo že dopoldne občasno v oblakih, popoldne pa bo marsikje že megleno. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodni do jugovzhodni veter, po višjih vrhovih pa okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva in popoldne od 11 do 16, na 2500 m pa od 8 do 12 stopinj C. V večernih urah lahko najvišje ure pobeli tudi sneg.

(foto: Miha Bavdek)