Solidarnostne sobote-se jih spomnite?

Solidarnostne sobote-se jih spomnite?

-
0 219

Vse najboljše vsem delavnim in vsem, ki bi radi delali. In da bi bili vsi za svoje delo korektno plačani. Ne le s 600 evri oz. s slovensko plačo, ki zadostuje le za pokrivanje položnic.

Praznik dela, praznik delavcev, ki pa so iz leta v leto vse manj cenjeni. Po našem mnenju v Sloveniji niso sporni manjši podjetniki, pač pa velike in še vedno delno državne firme, ki svojim delavcem dobesedno zavežejo jezike in določeni, preveč pasivni, sindikati. Pa vendar, ni še toliko let nazaj, ko so podjetja oz. delavci v regiji delali t.i. solidarnostne sobote. Kakšno leto starejši se boste teh sobot zagotovo spomnili.

In za kaj je šlo s temi sobotami? Na Dolenjskem smo nekoč imeli uspešna podjetja: Pionir, Novoteks, Novoles, ki so žal zaradi določenih interesov propadla in še nekaj drugih podjetji. Ne glede na uspešnost, so si ta podjetja nekoč med seboj pomagala, takrat ko so se znašla v krizi. Med velikimi firmami, z naše regije je ostala le še Krke, če ne upoštevamo, da se je nekdanji IMV razdelil na tri družbe.

In nobena skrivnost ni, da so v Pionirju, ki je bil nekoč največje gradbeno podjetje v regiji in v tem delu Evrope, oddelali več ‘solidarnostnih sobot’ za nekatera prej omenjena podjetja. Kaj to pomeni? Delavci Pionirja so delali v soboto-e in za to niso bili plačani, s svojim delom pa so pomagali npr. Krki.

Kako pa je danes? Novomeškega Pionirja ni več, tako kot številnih gradbenih podjetji. Prav tako ni več Novoteksa, Novolesa…. Kdo je imel interes in kdo se je okoristil? Krka še naprej ustvarja uspešno zgodbo, pa čeprav so bile tudi za novomeškega farmacevta oddelane solidarnostne sobote. Očitno je bil pri ostalih podjetjih problem v vodstvu. Saj so številni vodilni po razprodaji odprli svoja podjetja, pa čeprav ni bilo nič njihovega. Vsaj v nekdanji ‘Jugi,’ kjer so bila podjetja od delavcev.

Zanimivo, kako smo lahko dovolili propad oz. krajo določenih uspešnih podjetji oz. kdo je dovolil, da so si nekateri veljaki prilastili nekaj kar ni bilo nikoli njihovega? V isti sapi pa so navadnega ‘delavca-fizikalca’ obravnavali kot nepomembnega in številne odpustili in jih potisnili na beraško palico.

In v Sloveniji še vedno spremljamo t.i. nekakšno ‘gonjo’ zoper velikih osvoboditeljev, ki so s svojih ‘omladinsko-političnih’ vrst presedlali v gospodarstvo in ga ‘zafurali’ oz. prodali. Za slednje še danes niso dobili kazen oz. niso spoznani za odgovorne.

Ob tem se sprašujem: drago pravosodje, ali res poznate vse svoje normative pravne in demokratične države. Kje ste oz. kdo vas?

Slovenija je tipičen primer dovoljene ‘pozerske’ politične elite, ki si je dovolila ‘bogatunstvo’ in za to nobenemu ne odgovarja. Že čez severno mejo, pa tudi južno, bi bilo drugače.

Delavci, žal nas je vedno manj kot v javnem sektorju, bi morali napajajočo drhal, ki je verjetno zdaj na počitnicah, odpraviti. Morda pa se to tudi v evropski Sloveniji nekoč res zgodi. Morda….