Šolniki stavkajo, nadomeščanja pouka ne bo

Šolniki stavkajo, nadomeščanja pouka ne bo

-
3 372

V več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol je potekala stavka, ki se je po informacijah Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležuje več kot 40.000 zaposlenih.

Ob 12. uri so v enajstih mestih pripravili tudi protestne shode. V Ljubljani je ta potekal pred vlado.

Shode so pripravili v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju.

Na shodih so  zaposlene v vzgoji in izobraževanju nagovorili sindikalni zaupniki. Med drugim so izpostavili podatke o tem, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih še dodatno poglobile ter da je rast povprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala za rastjo povprečne plače v državi.

Ponovili so stavkovne zahteve, predstavljene ob začetku stavke februarja. Med drugim zahtevajo višje plače za vzgojitelje v vrtcih ter učitelje in druge strokovne delavce v šolah, primerno ureditev plačila razredništva ter regres za vse z minimalno ali nižjo plačo v višini 1200 evrov bruto. Pričakovati je, da bodo zahtevali tudi uresničitev dogovora, ki so ga v ponedeljek dosegli z vlado, a ga ta ni parafirala.

Če pogajanja ne bodo uspešna, so v sindikatu že napovedali zaostritev stavke. Nadomeščanja pouka za dva dneva stavke naj ne bi bilo, sicer to ne bi bila stavka, je poudaril generalni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. (STA)