Šolski protest proti podnebnim spremembam

Šolski protest proti podnebnim spremembam

-
1 240

Danes v več kot 50 državah poteka protest proti podnebnim spremembam, med drugim tudi v Sloveniji, kjer protest na trgu Republike v Ljubljani in pred Tušem v Novem mestu organizira gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Posebnost tega gibanja je, da ga vodijo mladi; začelo se je namreč lani, ko so mladi aktivisti ugotovili, kakšen velik problem predstavlja energetika in so se pridružili gibanju, za katerega je bila povod takrat 15-letna Greta Thunberg, ki je ob petkih nehala hoditi v šolo in namesto tega protestirala pred švedskim parlamentom, da bi vplivala na okoljsko politiko Švedske.

Gibanje se je med mladimi razširilo, ker se morda šolamo za prihodnost, ki je ne bomo imeli; zato vsak petek potekajo stavke, kjer mladi odidejo iz šolskih poslopij, da bi se pridružili Greti v boju – 15.3. je napovedana največja takšna akcija doslej, pri kateri bo sodelovala tudi Slovenija. Skupina Mladi za podnebno pravičnost bo organizirala protest v Ljubljani in Novemu mestu, upamo pa, da bodo stavkali tudi dijaki po celi Sloveniji in mogoče celo samoiniciativno izvedli proteste v ostalih večjih mestih po državi.

Za protestom ne stoji nobena velika organizacija, stranka ali podpornik, ki bi želel koristiti naš trud, gre za samoiniciativo dijakov in študentov (ki so tudi organizatorji sami).