SP ODBOJKA: Slovenci ob 17. uri z Japonci

SP ODBOJKA: Slovenci ob 17. uri z Japonci

-
0 16

Slovenski odbojkarji bodo drugo tekmo na svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji igrali proti Japonski in si skušali zagotoviti še drugo zmago. Obračun v Firencah bo danes, ob 17. uri, v dvorani Nelson Mandela Forum.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je svetovno prvenstvo začela z zmago nad Dominikansko republiko. Naslednji tekmec naših fantov bodo Japonci, sicer ena od štirih azijskih reprezentanc med svetovno elito. Prvenstvo so odprli s porazom proti gostiteljici, Italiji, proti kateri niso imeli veliko možnosti, danes proti Dominikanski republiki pričakujejo zmago.

A v boju s Slovenijo se Japonci ne vidijo v vlogi favoritov, pa čeprav so bili edino moštvo, ki je v lanski svetovni ligi našim uspelo zadati poraz. A selektor Yuichi Nakagaichi (to vlogo opravlja uradno, sicer pa je pomočnik Francozu Philippu Blainu) meni, da je bila zmaga naključje in da je slovenska reprezentanca precej bolj kakovostna od japonske: »Tekmo proti Sloveniji, na kateri smo zmagali, smo igrali doma. Imeli smo srečo, da smo igrali pred našim občinstvom, saj je tako vedno lažje. Slovenci so nas verjetno tudi nekoliko podcenjevali. Zmaga ne pomeni, da imamo močno ekipo. Slovenija ima visoke in telesno zelo močne igralce, mi pa smo precej nižji. V obračunu proti vaši reprezentanci bomo naredili vse, kar bomo lahko. Skušali bomo zares dobro servirati in dobro igrati v obrambi.«

Na drugem medsebojnem obračunu, na zaključnem turnirju najboljše četverice v drugi skupini svetovne lige, ki ga je gostila Avstralija, so se Slovenci Japoncem oddolžili za poraz, tekmeci proti našim fantom niso imeli nobenih možnosti. A na uvodni tekmi svetovnega prvenstva proti Italiji so vseeno pokazali, da so lahko izjemno nevaren nasprotnik. »Japonska je močna ekipa, ki ima za sabo veliko več močnih tekem kot mi. Lahko pričakujemo težko tekmo, vemo, da smo jih lani, na finalu svetovne lige, premagali s 3:0, a takrat smo igrali zelo dobro. Tudi jutri moramo pristopiti k tekmi z vso resnostjo in upam, da bomo na igrišču taki, kot moramo biti in da bomo pokazali, kako dobro odbojko lahko igramo. Upam, da bomo dobro servirali, tako kot smo jih včeraj od drugega niza naprej, da jih spravimo od mreže. S tem si bomo olajšali delo v bloku in obrambi. Upam pa tudi, da bomo v napadu bolj prodorni kot včeraj« je o tekmo z Japonsko povedal Jani Kovačič.

Slovenski selektor Slobodan Kovač je potrdil besede Nakagaichija in se dobro zavedajo, od kod preti največja nevarnost: »Japonci so kot ekipa precej napredovali, po drugi strani pa smo tudi mi dobra ekipa in potrudili se bomo, da bomo igrali kar najbolje. Tudi v naši ekipi je eden najboljših elementov servis. Japonci dobro igrajo, ko imajo dober sprejem, a če je žoga sprejeta slabše, stran od mreže, imajo takoj težave. Zato se bomo morali osredotočiti predvsem na servis in nato na blok in obrambo. Predvsem jim moramo onemogočiti sprejem, nato pa z visokimi žogami napadati iz zunanjih položajev.«