Številka 112 praznuje

Številka 112 praznuje

-
0 39

Obeležujemo evropski dan številke za klic v sili 112. V slovenskih regijskih centrih za obveščanje so lani prejeli več kot 480.000 telefonskih klicev na pomoč, kar je več kot 1.300 na dan. Prejeli so tudi 572 SMS sporočil. Ljudje so največkrat klicali, ker so potrebovali nujno medicinsko pomoč.

V slovenskih regijskih centrih za obveščanje so lani prejeli več kot 480.000 telefonskih klicev na pomoč.

Ob letošnjem evropskem dnevu številke za klic v sili 112 poudarjajo predvsem pomen podatkov o lokaciji nesreče. “To je ključno za to, da so reševalci čim prej pri osebi, ki potrebuje pomoč. Čas je izrednega pomena in lahko vpliva na to, ali človek preživi ali ne,” je poudaril direktor urada za operativo na Upravi RS za zaščito in reševanje Jernej Hudohmet.

Klicatelj mora čim bolj jasno in natančno sporočiti točno lokacijo nesreče. “Ljudi želimo ozavestiti, da bi razmišljali o tem, kje se nahajajo, še preden se zgodi morebitna nesreča,” je dejal Hudohmet, ki je prepričan, da se je ob rednem treniranju možno zelo dobro izuriti v spremljanju in navajanju lokacije. To je posebej pomembno, če gre za nesreče na cestah, v naravi ali gorah, kjer je lokacijo še posebej težko določiti.