Številne nesreče v gorah, našli mrtvega pohodnika

Številne nesreče v gorah, našli mrtvega pohodnika

-
0 299

Konec tedna se je v slovenskih gorah zgodilo veliko nesreč. Na območju Turskega žleba v občini Solčava so v dopoldanskih urah našli mrtvega planinca. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je negibnega ob 7.55 opazil drug planinec. Kraj nesreče so si ogledali člani gorske reševalne službe, vojaški helikopter in policist gorske enote policije, so sporočili s PU Celje.

Ob 14.15 se je v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, na spodnji postaji tovorne žičnice poškodovala planinka. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik, ki so poškodovani planinki nudili prvo pomoč in jo odpeljali v ZD Kamnik.

Ob 10.51 je v Vodnikov dom na Velem polju v občini Bohinj prišla planinka s poškodovanim gležnjem in ni mogla nadaljevati poti. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS na Brniku. Planinko so oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

Ob 9.48 je na poti od Lepene proti Krnskim jezerom, občina Bovec, planincu postalo slabo. Gorski reševalci iz Bovca so obolelega planinca prenesli do koče v Lepeni, kjer so ga prevzeli reševalci iz ZD Tolmin in ga prepeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Ob 9.15 je na poti na Rombon iz smeri Kluž v občini Bovec pohodnik doživel srčni infarkt. Posredovali so reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku, ki je občana s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v jeseniško bolnišnico in kasneje v UKC Ljubljana.

Ob 7.56 je v Dom Valentina Staniča, občina Kranjska Gora, prišla tuja planinka s poškodovanim kolenom in ni mogla nadaljevati poti. V dolini so bili v pripravljenosti gorski reševalci GRS Mojstrana, dežurna GRS ekipa z Brnika pa jo je oskrbela in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v Bovec, kjer je bila predana reševalcem.

Ob 7.55 je v Turskem žlebu nad Okrešljem v občini Solčava planinec opazil negibnega planinca. Posredovali so reševalci GRS Celje in dežurna ekipa GRS na Brniku, ki je s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala mrtvega planinca v dolino.Ob 11.18 je na poti na Okrešelj omagal planinec. Gorski reševalci GRS Celje so onemoglemu planincu nudila pomoč pri sestopu v dolino.

Ob 8.00 se je nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo iz Kočevja. Gorski reševalci GRS Bohinj in Enota za iskanje pogrešanih v gorah z lavinskimi psi so pod vodstvom policije pregledali poti iz Rudnega polja v smeri Vodnikove koče preko Viševnika in Konjščice preko planine Spodnje Čiprije in Velega polja. S policijskim helikopterjem je bilo pregledano področje Velikega in Malega Draškega vrha, Ablance ter od Vodnikovega doma proti Konjskemu sedlu. Pogrešanega niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali jutri.