Sveti trije kralji

Sveti trije kralji

-
0 222

Sobota je praznična oz. dan svetih treh kraljev oz. treh modrecev, ki so po krščanskem izročilu prišli od daleč, da bi se poklonili novorojencu Jezusu. Imenovali so se Gašper, Miha (Melhior) in Boltežar.

Praznik najbolj poznamo po tem, da so takrat prišli trije kralji k novorojenemu Jezusu in prinesli vsak po eno darilo. V spomin na to na ta dan v jaslice postavimo še tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja. Večer pred praznikom marsikje imenujemo tudi tretji sveti večer. S kralji se konča “božična doba” ali 12 dni (dodekahemeron); oz. ko demoni ne strašijo več ali divja jaga, ki je norela po nebu izgine z obzorja.

Zato je na ta dan in njegov predvečer veliko šeg in verovanj. Kristjani ob mraku zopet poškropijo in pokadijo s kadilom svoje domove. S kredo pa nad vrata napišejo letnico in prve črke imen teh kraljev.

Po Matejevem evangeliju so modreci prišli iz vzhoda v Jeruzalem, da bi se poklonili Jezusu. Spremljala jih je zvezda repatica, betlehemska zvezda. V Jeruzalemu jih je sprejel kralj Herod, ki je želel da bi mu povedali kje se bo Jezus rodil, da bi ga lahko ubil. Ko so Jezusa našli, so mu darovali tri darove: sveto kadilo (kot Bogu), zlato (kot kralju) in plemenito miro (kot človeku). Nato jim je Bog ukazal, naj se ne vračajo k Herodu in se vrnejo v svojo deželo po drugi poti.

Trije kralji so bili predstavniki poganskih narodov, ki jih je Bog poklical v svoje kraljestvo tako, da jim je povedal za rojstvo Odrešenika.

Po smrti treh kraljev so njihove relikvije odnesli v Konstantinopel, po tem ko jih je našla sveta Helena. Od tam so kasneje prestavljene v Milano in končno v Köln v najljepšo nemško stolnico, kjer so še danes.

Miha je zaščitnik popotnikov in Svetega dneva mladih, Boltežar bolnih za epilepsijo. Praznik slavijo 6. januarja in je zapovedan krščanski praznik. S tem praznikom se končujejo božični običaji. (wikipedija)