Sveže za konec tedna

Sveže za konec tedna

-
0 73

Pred nami je najbolj svež julijski vikend. Tudi burja je pošteno premešala morje. O temperaturah slednjega na koncu napovedi.

Prav tako je velik del Evrope preplavil občutno hladnejši zrak, vročina pa bo jutri še vztrajala na jugu Balkana in ob Črnem morju. Na vzhodu Ukrajine bo celo nad 35 stopinj, na zahodu Balkana pa bo temperatura čez dan ostala pod 20 stopinjami. Vroče bo tudi na Iberskem polotoku, nič kaj poletna, a prijetna, pa bo temperatura v osrednji in severni Evropi.

Ob Jadranu že tretji dan pošteno brije burja. Pod Velebitom bo jutri še dosegala hitrost v sunkih do 130 km/h, opozarjajo tudi na tramontano. Že danes so bile glavne prometnice proti morju zaprte, prav tako je bil prekinjen trajektni promet z otoki.

Ponoči bo pri nas večinoma oblačno in suho, nekaj jasnega neba bo na zahodu, na jugu in vzhodu pa bo padlo nekaj kapelj dežja. Zaradi oblačnosti in vetra se ponoči ne bo kaj veliko ohladilo. Na Primorskem bo do 17 stopinj, v večjem delu Slovenije od 14 do 15 stopinj, na Gorenjskem okoli 9 stopinj Celzija.

V zahodni polovici države bo jutri suho, prevladovali bodo oblaki, a nekaj bo tudi Sonca, pihal bo severni veter, burja na Primorskem bo slabela. Precej manj prijazno vreme bo na vzhodu Slovenije. Oblačno bo s pogostimi padavinami, ki jih bo nekoliko več ob vzhodni meji. Pihal bo močan severni veter, ki bo v sunkih dosegal hitrost blizu 70 kilometrov na uro.

Tukaj bo tudi zelo sveže, s temperaturami okoli 16 stopinj, v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem okoli 20. Topleje bo na Primorskem, kjer bo do 26 stropinj Celzija.

Nedelja se bo začela z oblačnim vremenom, na vzhodu bo še lahko rahlo deževalo. Na zahodu se bo zjasnilo že dopoldne, na vzhodu šele popoldne. Nekoliko topleje bo. V začetku tedna bo več sonca, temperatura bo višja. Popoldne se bo ogrelo do 28 stopinj. Sončen bo tudi torek popoldne je možna kakšna nevihta, še kakšno stopinjo več bomo imeli.

Burja je malce ohladila slano vodo. Vendar pri nas bo veter oslabel, medtem pa lahko vzdolž Jadrana še naprej pričakujemo orkanske sunke, predvsem pod Velebitom. Naše morje oz. v Istri ima morje 24 stopinj, ob Kvarnerju le okoli 22, medtem ko je južneje temperatura morja od 23 do 25 stopinj.