Teden krompirjevih, gneča in previdnost

Teden krompirjevih, gneča in previdnost

-
0 125

Šolarji so začeli s t.i. krompirjevimi oz. jesenskimi počitnicami. V teh dneh je tako pričakovati povečan promet na mejnih prehodih, cestah, ki povezujejo večja središča, in okoli pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega premoženja, saj lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost, sporočajo s Policije.

Jesenske počitnice smo v samostojni Sloveniji uvedli v šolskem letu 1993/94. Za poimenovanje teh počitnic pa smo si izraz “krompirjeve počitnice” sposodili kar iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien. V Nemčiji, kjer začnejo s poukom po 15. avgustu, imajo nekje konec septembra počitnice. In v drugi polovici septembra (ponekod že prej) se dejansko pobira na njivah krompir, zato v Nemčiji pravijo tem počitnicam Kartoffelferien (die Kartoffel – krompir, die Ferien – počitnice). Ta izraz se je preko zdomcev, ki živijo v Nemčiji, prenesel tudi k nam.

Krompirjeve ali kostanjeve, danes so počitnice namenjene temu, da si otroci malce odpočijejo od šolskih obveznosti, zato se jih najbolj razveselijo prav oni.