FOTO: Temeljni kamen za tovarno robotov

FOTO: Temeljni kamen za tovarno robotov

-
0 245

V Kočevju so danes položili temeljni kamen za novo tovarno robotov Yaskawa. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi. Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo stala približno 25 milijonov evrov.

Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,6 milijona evrov. Tovarno bodo začeli graditi jeseni, njene prve izdelke pa pričakujejo leto kasneje oz. jeseni 2018.  Za generalnega izvajalca gradbenih del so izbrali CGP iz Novega mesta.

V Yaskawi pričakujejo, da bodo prvi Motomanovi roboti ugledali luč v Kočevju prihodnje leto. Redno proizvodnjo naj bi začeli leta 2019, za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote lahko razvijal in jih prilagajal glede na zahteve kupcev. Zmogljivost proizvodnje nameravajo z začetnih 4.000 robotov letno povečati na 6.000 letno. Nov proizvodni obrat in nov evropski razvojni center za robotiko bo pokrival približno 80 odstotkov evropskega povpraševanja po robotih. Bruno Schnekenburger je ob otvoritvi dejal: “Nove proizvodne in razvojne zmogljivosti nam omogočajo, da kupcem v Evropi ponudimo najkrajši možni čas dobave in razširimo naše možnosti za ponudbo ekskluzivnih, posebej prilagojenih robotskih rešitev. Zahvaljujoč razširjenim zmogljivostim regionalnega razvoja se približujemo evropskemu trgu in tehnološkim trendom.” Ob tej priložnosti je Schnekenburger poudaril, da so oktobra 2015, ko je Yaskawa praznovala svojo 100 obletnico v Ribnici, na dogodku predstavili tudi vizijo razvoja podjetja. Takrat so vodilni možje v Yaskawi naznanili, da je Slovenija ena od kandidatk za izgradnjo tovarne robotov. Takšna investicija je zvenela kot visokoleteča želja, ki je zdaj postala resničnost.

Divizija za robotiko trenutno zaposluje 960 delavcev po vsej Evropi, od tega jih je skoraj tretjina v Nemčiji. V Evropi Yaskawa zaposluje 350 razvojnih inženirjev in inženirjev za razvoj aplikacij. “Evropa je vodilna v razvoju številnih novih tehnologij in tudi mi smo pripravljeni našim strankam trajnostno dokazovati, da lahko skupaj z njimi razvijamo za njih še učinkovitejše rešitve,” dodaja Manfred Stern, predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe, podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corp.

Valilnica slovenskih strokovnjakov
Celotna naložba Yaskawe v novo tovarno znaša okoli 25 milijonov evrov, vlada pa je odobrila državno pomoč v višini 23 odstotkov naložbene vrednosti, to je približno 5,6 milijona evrov. Ob tem bodo odprli preko 200 novih delovnih mest. Za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za raziskave in razvoj, da bodo lahko svojim kupcem ponudili razvoj robotov glede na njihove zahteve in želje. Tu bodo zaposlovali predvsem slovenske strokovnjake. Pri tem Yaskawa dokazuje, da sinergija in dobro sodelovanje univerze in gospodarstva prinašajo pomembne uspehe. Kajti Inženirska akademija Slovenije je v zadnjih letih posvetila veliko pozornosti izobraževanju inženirjev, in oblikovala koncept, ki temelji na tesnejši povezavi z industrijskim razvojem v podjetjih. »Mnenja smo, da zgodnje vključevanje študentov vseh študijskih stopenj
v problematiko podjetij, v katerih se nameravajo kasneje zaposliti, zagotavlja podjetjem optimalno izobražene mlade inženirje in s tem odlično osnovo za razvoj lastne tehnologije in na znanju temelječe proizvodnje,« dodaja prof. Stane Pejovnik, predsednik Inženirske akademije Slovenije.

Zgodovinski trenutek za Kočevje
Odločitev Yaskawe za gradnjo v Kočevju po ocenah župana in podžupana občine Kočevje predstavlja kraju največji pozitivni premik v zadnjih letih. »To je zgodovinski trenutek za nas. Občina Kočevje se že leta spopada z visoko stopnjo brezposelnosti. Priča smo bili upadu rodnosti, zmanjševanju števila otrok v šolah, množičnemu odseljevanju mladih. Podjetja se niso odločala za investicije. Kočevje je počasi a žal zanesljivo nazadovalo,« sta ob temelju nove tovarne poudarila Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje in njen podžupan Roman Hrovat. V korak z novimi potrebami so stopili tudi v Srednji šoli Kočevje, kjer bodo po dveh
desetletjih ponovno uvedli šolski program strojnega tehnika. Prepričani so, da bodo z uvedbo učnih programov, prilagojenih Yaskawinim kadrovskim potrebam, soustvarjali tudi prihodnji uspeh tovarne. Investicije gospodarskih subjektov so se ponovno začele, mladi iščejo službo v Kočevju in da je rojstev več priča tudi gradnja novega vrtca.

Slovenija v nizu velikih projektov Yaskawe
Poleg nove robotske tovarne, Yaskawa trenutno gradi in investira v tri velike projekte, prvi je 10.000 m2 novih proizvodnih in pisarniških prostorov v Nantesu v Franciji. V Torsåsu na Švedskem odpirajo nova vrata tovarni skupaj z novimi delovnimi mesti. Oba projekta bosta zaključena konec leta 2018. V začetku prihodnjega leta pa bo končana razširitev stavbe z 4.000 m2 proizvodnega in skladiščnega prostora ter 1200 m2 pisarn v evropskem sedežu za robotiko v Allershausnu v Nemčiji. Vse te naložbe so del evropske pobude, ki sta jo ob koncu lanskega leta na tiskovni konferenci v Frankfurtu predstavila Hiroshi Ogasawara, generalni
direktor divizije za robotiko Yaskawa, podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corp. in Manfred Stern. Poudarila sta, da strategija podjetja temelji na razvoju in izgradnji infrastrukture, zelo pomembna so tudi vlaganja v razvojni in aplikativni inženiring. Z novimi prevzemi posameznih podjetij se Yaskawa krepi tudi na področju energetike in pomorstva, so sporočili iz Yaskawe.