Tina pred tremi leti rekordno

Tina pred tremi leti rekordno

-
0 14

Pred natanko tremi leti smo Slovenci spet našli svojo identiteto. Za slednjo je poskrbela Tina Maze s svojimi izrednimi nastopi. Slovenska alpska smučarka je takrat suvereno osvojila svetovni pokal, z neverjetno bero točk. Tina je bila namreč v vseh disciplinah odlična, vrhunska, in postavila nov mejnik v svetovnem pokalu.

Sezono je začela z veleslalomsko zmago v Söldnu, ki sta ji sledili še dve v isti disciplini in ena v superkombinaciji. V veleslalomu v Courchevelu je v tej disciplini zmagala še četrtič zapored. Do novega leta je 11 krat stala na stopničkah (5×1, 2×2 in 4×3) ter si privozila precejšjo prednost v skupnem seštevku Svetovnega pokala. Podrla je rekord v številu osvojenih točk (2180) in stopničk (19) v koledarskem letu. Njena prva zmaga v superveleslalomu, 13. januarja 2013 v St. Antonu, jo je uvrstila med majhno skupino smučark, ki jim je uspelo zmagati v vseh disciplinah [2]. 26. januarja 2013 je veleslalom v Mariboru končala na drugem mestu ter si tako zagotovila svoj prvi mali kristalni globus.

Dan kasneje je na istem prizorišču zmagala v slalomu. Dodala je še nekaj uvrstitev na stopničke in vseskozi povečevala prednost v skupnem seštevku (osvojila je več točk kot drugo in tretje uvrščena skupaj). 24. februarja si je z drugo zmago v superkombinaciji že devet tekem pred koncem zagotovila Veliki kristalni globus. Kljub temu, da je imela največ točk v superkombinaciji, pa se globusi v tej disciplini niso podeljevali. 1. marca 2013 je z 19 stopničkami v sezoni, ki jih je osvojila v superkombinaciji v Garmisch-Partenkirchnu, podrla rekord v številu stopničk v eni sezoni med ženskami. Naslednji dan se je z zmago v smuku pridružila še dvema smučarkama, ki sta v eni sezoni dosegli zmage v vseh disciplinah. Na isti tekmi je padel tudi rekord po številu osvojenih točk na sezono (2000), ki ga je držal Herman Maier. Po odpovedi smuka na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju 13. marca, je le za točko zaostala za malim kristalnim globusom, ki ga je osvojila Lindsey Vonn. 14. marca je odpadel še superveleslalom, kar je pomenilo, da je osvojila še drugi mali kristalni globus v sezoni. Sezono je sklenila z 11. zmago (šesto v veleslalomu) in postavila rekord po številu osvojenih točk, 2414.