Tišina pred nedeljskimi volitvami

Tišina pred nedeljskimi volitvami

-
0 53

Od polnoči pa vse do nedeljskih volitev velja volilni molk pred drugim krogom predsedniških volitev. Kandidata sta dva: Borut Pahor in Marjan Šarec.

V nedeljo bo odprtih 3200 volišč, in sicer med 7. in 19. uro.  V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako so prepovedani vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba notranjega ministrstva na številki 080 21 13. Za kršilce so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja referendumske kampanje od 150 do 600 evrov in za organizatorja kampanje od 700 do 3.000 evrov.