Tovornjakarje zanima mraz in dizel

Tovornjakarje zanima mraz in dizel

-
2 982

Pred nami je zimski konec tedna s snegom, sledil pa bo še mrzel teden, saj bo Slovenijo dosegel arktični zrak, kar pomeni, da se bodo temperature pošteno spustile pod ničlo. Slednje skrbi tudi številne avtoprevoznike na Slovenskem. V zadnjih dneh je močna burja povsem zaustavila promet tovornjakov na Primorskem. V naslednjih dneh pa tovornjakarje zanima predvsem hud mraz, saj se bojijo kako bo z nafto.

Tako v Sloveniji kot tudi v sosednjih državah se bo živo srebro v naslednjih dneh spustilo pošteno pod ničlo. Prav tako bo do konca tedna snežilo tako v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Zapade pa lahko od 5 do 30 cm snega.

V Sloveniji naj ne bi imeli težav z gorivom, saj je za dizelsko gorivo pri nas poskrbljeno za filtriranost do -20 stopinj Celzija. Tako naj bi dizel s slovenskih črpalk prenesel mraz med -29 in -21 stopinj Celzija.

“V primeru napovedi ekstremno nizkih temperatur, na primer več kot 20 stopinj Celzija pod lediščem, ali ob daljšem parkiranju vozila na vremensko zelo izpostavljenih lokacijah, si lahko pomagamo tudi z uporabo ustreznega nizkotemperaturnega dodatka. Ta učinkovito preventivo zagotavlja le takrat, ko ga uporabimo pravočasno. To je takrat, ko je gorivo še bistro in se parafin še ni začel izločati,” opozarjajo pri naftnih družbah.

Pri uporabi zimskega dodatka omejitev praviloma ni, paziti moramo le, da dodatka ne “predoziramo”. V tem primeru lahko ta celo poslabša zimske karakteristike goriva. Drugi dodatki (t. i. performance dodatki) so namenjeni različnim drugim izboljšavam goriva, pa tudi izboljšani zaščiti motornih delov. Pri njihovi uporabi pa moramo biti bolj pazljivi, saj jih nekateri proizvajalci motorjev celo omejujejo. (AMZS)