Trebnje v objemu tisočih rok

Trebnje v objemu tisočih rok

-
0 153

Si predstavljate, kakšna veriga bo nastala v Trebnjem jutri, 6. aprila, ob 10.50? Sestavljalo jo bo več kot 1000 ljudi – od šolarjev do starejših. Še vedno se ji lahko pridruži čisto vsak, zato vabimo krajane, mlade in starejše. Udeleženci se bodo odOsnovne šole Trebnje (Kidričeva ulica 11, Trebnje) z roko v roki podali peš mimo Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje ter trebanjske občine do Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Tam bo vsak, s podpisom na posebno tablo, »všečkal« galerijo in s tem sodeloval pri podiranju rekorda v kulturi. Vse do danes je galerijo »všečkalo« že več kot 650 obiskovalcev.

Na čelu kače bo pevka Nuša Derenda. S to akcijo želijo v galeriji spodbuditi ljudi, da jih obiščejo in s tem podprejo kulturo. Predvsem želijo, da jih obiščejo ne zgolj domačini in prebivalci Temeniške in Mirnske doline, ampak iz vse Slovenije.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je namreč edina javna ustanova v Sloveniji, ki skrbi za ohranjanje del samoraslih slikarjev Slovenije in sveta. V svojih prostorih hrani že več kot 1160 likovnih del. Letos junija organizira tudi jubilejni 50. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov, ki bo v kraj privabil samorasle umetnike z vsega sveta.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že več kot 1160 umetnin, ki jih je prispevalo 290 umetnikov iz več kot 40 držav.