FOTO: Drugi slovenski trojček v Saporu!

FOTO: Drugi slovenski trojček v Saporu!

-
1 294

V Saporu je končana prva tekma smučarskih skokov, ki pa je bila povsem slovenska. Že osmič v sezoni je slovil Peter Prevc, drugi je bil njegov mlajši brat Domen in tretji Robert Kranjec. Gre že za drugo popolno slovensko zmagoslavje v Saporu. Uspeh je dopolnil še Anže Lanišek, ki je bil 6.

Nemec Freund je v drugi seriji pri doskoku padel in se k sreči ni poškodoval. Norvežan Gangnes, ki je bil na koncu četrti, pa je bil tako kot Freund diskvalificiran. Peter Prevec ima v boju za veliki kristalni globus že 379 točk naskoka pred Severinom Freundom.

Glavni trener Goran Janus je rezultat komentiral takole: ”To je drugi trojček tukaj v Sapporu po dveh letih. Kaj naj rečem, čestitke Petru, Domnu in Robiju, prikazali so odlične skoke, tudi Anžetu. Razlike so bile v finalu zelo majhne. Čestitke tudi Boru in Jaki, kar se celotne ekipe tiče je bila odlična.” Za tem je odgovoril še na vprašanje, kako se je počutil v prvi seriji, ko je videl, da je v finalu že pet njegovih skakalcev, trije od teh so v vodstvu, na vrhu pa je še Peter Prevc: ”Za trenerja je stati v tistem trenutku na vrhu v redu. A zame osebno je to bila tekma kot vsaka normalna, tako da nisem gojil nobenih čustev v tistem trenutku.”

Peter je najprej spregovoril o dogajanju pred tekmo: ”Pot je bila dolga. Na avionu nisem mogel zaspati in sem mislil, da bom kaj več potem v hotelu. Ko sem prišel sem, sem šel zgodaj spat, zjutraj pa zgodaj vstajam, tako da je malo drugačen ritem. A telo se že zbere takrat ko je treba in grem lahko na tekmo 100 odstotno pripravljen.” Kako se je počutil, ko je videl, da sta v prvi seriji v vodstvu Robi in Domen? ”V bistvu nisem vedel, da sta prvi in drugi. Po skoku Domna jih je bilo še kar nekaj do mene in nisem vedel kako so tisti vmes skakali. Spodaj sem bil pa potem zelo vesel, ko sem videl razvrstitev, še bolj pa potem v drugi seriji, ko sem videl, da smo zadržali svoje pozicije.” Za tem je ocenil svoja skoka: ”Prvi skok ni bil najboljši, saj sem malo prezgodaj začel odskok. V poskusni seriji sem ga malo zamudil, zato sem se moral malo popraviti, a potem spet ni šlo. V drugi seriji pa sem ujel odskok, tudi tehnično sem ga zadel in je neslo.” Pred drugo preizkušnjo pa je še dejal: ”Čez 14 ur je nova tekma. Zdaj se moram umiriti, zaspati in jutri iti naprej.”

Domen je po prvem skoku v izteku zamahnil z roko, češ da vse ni šlo tako kot je treba. Je mislil, da skok ni bil dovolj dober? ”Nisem samo mislil, je bilo kar realno tako, ker mi ta skakalnica zelo leži. Drugače so bili skoki v redu in sem zadovoljen, tako da se prav sekiral ne bom.” Nato je ocenil svoj drugi nastop: ”Dal bi mu osmico, ker me je v zraku kar razmetavalo.” Na tej skakalnici je nastopil prvič, je od ostalih fantov dobil kaj nasvetov? ”Od ostalih članov nasvetov nisem dobil, rekli so, da je skakalnica v redu. Trenerji so mi povedali, na kaj moram biti pozoren že pri prvem skoku. Edino, kar mi malo nagaja, je zaletišče. Kar se tiče faze leta mi je pa skakalnica zelo všeč.” Na koncu je povedal še, kako bo potekal preostanek večera: ”Najprej se bom raztegnil potem pa sledi sprostitev v postelji, spanje”

Robi je v Sapporu pred današnjim dnem že trikrat stal na stopničkah. Spregovoril je o tem ali se je te tekme še posebej veselil: ”Kaj pa vem, tako kot vsake tekme. Bolje kot skačeš, bolj se je veseliš, to je čisto logično. Lani sem bil tudi tu, pa nisem prišel niti med pike, tako da je važno kako skačeš. Drugače mi je pa všeč to, da sem naredil vse skoke konstantne, ni bilo nobenih nihanj. To sem potem tudi prenesel na tekmo, kar me zelo veseli.” Kaj je tisto zaradi česar slovenski skakalci na temu prizorišču v zadnjih letih dosegajo velike uspehe? ”Ne vem, težko bi rekel. Stvari se morajo poklopiti, dobro moramo skakati, pogoji morajo biti dobri. Lahko bi se kaj podobnega naredilo tudi na drugih skakalnicah. Zdi se mi, da gre bolj za naključje, kot pa kaj drugega.” Za konec je spregovoril še o tem, česa si želi na jutrišnji tekmi, morda enakih pogojev za vse, tako kot danes? ”S tem se ne mislim kaj dosti ukvarjati, kakor je je. Jutri želim na tekmo s temi občutki, ki jih imam, da tehnično ponovim skoke, potem pa bomo videli, kako bo na koncu.”

Anže je po tekmi rekel: ”Sem zelo zadovoljen, saj mi na treningu ni ravno šlo, tudi v poskusni seriji ni bilo briljantno. Zadovoljen sem predvsem z drugim skokom, saj sem ga naredil res odlično, mogoče je bila mala napaka, ker nisem nadaljeval nad preletom. Sem zelo zadovoljen s svojimi skoki in rezultatom,” o dobri popotnici za jutrišnjo tekmo pa je dodal: ”Ne bom na silo naskakoval višja mesta. Poskusil bom skakati čim bolj sproščeno, tako kot sem danes in čim bolj z veseljem.”