Umrl je Ljubiša Samardžić

Umrl je Ljubiša Samardžić

-
0 143

V 81. letu je umrl legenda jugoslovanske in srbske kinematografije Ljubiša Samardžić. Ustvaril je več kot 70 filmskih in televizijskih vlog, sodeloval je z večino jugoslovanskih režiserjev, v 90 letih prejšnjega stoletja je sam poprijel za režijsko taktirko.

V filmu je prvič zaigral leta 1961. Kmalu je postal prepoznaven po vsej nekdanji Jugoslaviji. V svoji karieri je odigral 130 vlog na velikem platnu in malih ekranih. Vzdevek Smoki je dobil po zahvali istoimenskega lika iz filma Peščeno mesto, ki so ga prikazali leta 1963. Najboljši filmi Siniše Samardžića, tudi legendarni Neretva, Boško Buha in Desant na Drvar.
Med njegove vidne vloge sodijo nastopi v filmih, kot so Kozara, Bitka na Neretvi, Boško Buha, Valter brani Sarajevo, Sutjeska, Ljubezensko življenje Budimira Trajkovića, Nora leta, Delo za določen čas, Moj oče za določen čas, Diverzanti. V bogati televizijski karieri je med drugim igral v serijah Vroči veter, Vrnitev odpisanih, Kam gredo divje svinje in Boljše življenje.

Njegova zadnja igralska vloga je bila v seriji Vonj dežja na Balkanu leta 2011, ki jo je tudi režiral. Kot režiser je debitiral leta 2000 z dramo Nebeški trnek.