Umrla dva pešca

Umrla dva pešca

-
0 403

Zjutraj sta se zgodili dve tragični nesreči, v kateri sta umrla pešca. Prva nesreča se je zgodila pri Velenju, drug v Mengšu.

Na prehodu za pešce v Šaleku na območju Velenja se je okoli 6.20 zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla peška.

Na Policijski upravi Celje so pojasnili, da je 45-letna peška prečkala cesto na prehodu, kjer je vanjo trčil 34-letni voznik kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju. Peško je nato odbilo še v osebno vozilo, s katerim je iz smeri Velenja pripeljal 35-letni voznik. Peška je na kraju nesreče poškodbam podlegla. Na PU Celje so še dodali, da sta bili med letošnjimi 17 smrtnimi žrtvami prometnih nesreč na njihovem območju kar dve peški.

Pešec umrl tudi v Mengšu

Policijska uprava Ljubljana je bila danes okrog 7. ure obveščena o prometni nesreči na Slovenski cesti v Mengšu, kjer je za posledicami poškodb umrla ena oseba. Z ogledom kraja nesreče, ki sta se ga udeležili tudi
preiskovalna sodnica in državna tožilka, in po do sedaj zbranih obvestilih je bilo ugotovljeno, da sta bila v nesreči udeležena  47-letni voznik tovornega vozila Peugeot Boxer, ki je vozil po Slovenski cesti iz smeri
Kamnika proti Trzinu ter 78-letni pešec, ki je prečkal vozišče izven prehoda za pešce. Pešec je v trčenju utrpel tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče. Preiskava okoliščin prometne nesreče se še nadaljuje. Ko bodo zbrana vsa obvestila bo o tem obveščeno pristojno tožilstvo.

Na policiji opozarjajo, da so pešci v jesenskem in zimskem času, ko je vidljivost zmanjšana zaradi teme in slabšega vremena, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Pešce zato opozarjajo, naj se kljub prižgani zeleni luči na semaforju ali prečkanju ceste na prehodu, vedno prepričajo, da so se ostala vozila tudi dejansko ustavila. Poskrbijo naj, da so vidni: nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

Tudi vozniki morajo biti na pešce še posebej pozorni. Odstopijo naj jim prednost, hitrost svoje vožnje naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Še posebej previdno naj vozijo na območjih, kjer se zadržujejo pešci, v naseljih in pred šolami. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.