VIDEO: Umrla je kraljica ciganske glasbe

VIDEO: Umrla je kraljica ciganske glasbe

-
0 229

Po krajši težki bolezni je v makedonski prestolnici umrla kraljica romske glasbe Esma Redžepova. Pred dvema tednoma so jo sprejeli v tamkajšnjo bolnišnico, stara je bila 73 let.

Esma Redžepova Teodosijevska je bila poznana kot kraljica romske glasbe, s svojim glasom in nastopom je bila poznana v svetovnem merilu. Od leta 2013 je nosila naziv nacionalna umetnica Makedonije, ki ji ga je podelil predsednik Gjorgje Ivanov.

Dama z mogočnim glasom in edinstveno interpretacijo z emocijami nabite barvite in bogate romske glasbe je bila ena najpriljubljenejših predstavnic balkanske glasbe in je nosila naziv kraljica romske glasbe. Bogato glasbeno kariero si je zgradila s prepevanjem romske in makedonske glasbe.

Redžepovo je nemogoče opisati brez uporabe presežnikov: bila je pevka, ki je popularizirala romsko glasbo; humanitarka in borka za pravice Romov; zagovornica medkulturnega dialoga in pacifistka, zagovornica pravic žensk in ženska, ki se upira stereotipom. V svoji bogati karieri je posnela na stotine pesmi, desetine albumov in nastopila na več tisoč koncertih po svetu. Svoje pesmi o ljubezni in žalosti je prepevala večinoma v romskem in makedonskem jeziku, mnogo njenih pesmi lahko slišite tudi v turščini, hebrejščini, grščini in drugih jezikih. Poleg avtorskih pesmi je Esma navduševala tudi z reinterpretacijo tradicionalnih romskih in makedonskih napevov, v katere je inovativno vnašala raznorazne vplive in elemente drugih glasbenih zvrsti in tradicionalne glasbe. Slovela je po mogočnem, čustvenem glasu, njeni nastopi so bili vedno ekspresivni in teatralni.