Umrla je Nancy Reagan

Umrla je Nancy Reagan

-
0 53

Natanko štiri mesece pred rojstnim dnevom, ko bi dopolnila 95 let,  je umrla Nancy Reagan, nekdanja prva dama ZDA, štiridesetega predsednika ZDA, Ronalda Reagana. Tako Nancy kot Ronald sta bila filmska igralca. 52-letni zakon z Reaganom so nekoč opisali kot najlepšo ljubezensko zgodbo v zgodovini Bele hiše. Ko je Nancy postala prva dama, je bila tarča kritik zaradi drage prenove Bele hiše, kasneje pa je bila v javnosti zelo priljubljena.

V svojem prvem mandatu je Reagan leta 1981 preživel poskus atentata in se ostro zavzel proti organiziranemu delu, njegov drugi mandat pa so zaznamovale predvsem zunanjepolitične zadeve, predvsem konec hladne vojne. Ukazal je invazijo na otoško državico Grenada, ukazal je bombardiranje Libije, po Evropi pa je nameščal jedrske rakete. Leta 1983 je iz Libanona umaknil ameriško vojsko, ko so teroristi bombardirali oporišče marincev in jih pobili več kot 200.

Ronald Reagan je bil na čelu ZDA med letoma 1981 in 1989. Leta 1994 je prišlo na dan, da ima Alzheimerjevo bolezen. Nancy Regan si je takrat prizadevala za zaščito svojega soproga pred javnostjo in postala glasna borka za raziskave te bolezni. Reagan je po dolgoletni bitki z boleznijo umrl leta 2004.