Upor zapornikov na Dobu

Upor zapornikov na Dobu

-
6 953

Potem ko se je minuli petek zgodil upor pripornikov na Povšetovi v Ljubljani in ko so se nekateri uporniki povzpeli na streho zgradbe, smo izvedeli, da se je danes okoli 17. ure upor zgodil tudi v največjem zaporu v Sloveniji, na Dobu. Po popoldanskem sprehodu se po naših informacijah okoli devet zapornikov ni hotelo vrniti v oddelek, kjer naj bi vsak zapornik bival sam v svoji celici.

Neuradno smo izvedeli, da so se zaporniki uprli in da je bilo v pripravljenosti več deset pravosodnih policistov in posebna enota policije. Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Nm, je za DolenjskaNews povedala, da novomeški policisti niso bili poklicani za morebitno ukrepanje.

Zaporniki naj bi zahtevali direktorja zaporov, ki je prišel na prizorišče dogajanja. Po njegovem prihodu pa so zahtevali še prisotnost generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, Jožeta Podržaja. Po daljšem pregovarjanju so zaporniki-uporniki zahtevali umik pravosodnih policistov in končali z uporom, okoli 18.30 ure, po naših neuradnih informacijah.

In medtem ko država varčuje pri paznikih oz. pravosodnih policistih, si kaznjenci dovolijo vse več. Neuradno je okoli 600 zapornikov na oddelku, ki jih obvladuje obvladuje le okoli 20 pravosodnih policistov.

Z Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij so sporočili naslednje:
V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob je danes v času popoldanskega sprehoda 9 obsojencev splezalo na cevi toplovoda‎. Po opozorilu in izdanem ukazu so se obsojenci sami vrnili nazaj, tako da prisilna sredstva niso bila uporabljena.
  • Dobro jih država “ujčka”,brezplačno so v stanovanju,imajo preskrbljeo prehrano zdravstvo ni da ni.Naši otroci pa so na študiju v mestih, več km oddaljeni od doma, v breme staršev,ki so večinoma na minimalcih,skratka žalostno

  • Gotovo jih je Bavčar naščuval,kot večkratni minister ima dovolj izkušenj…

  • Glave sekat…

  • Ja glih oni se lak upirajo k so tam zrad svojih napak,kaj če bi se začel otroci v šolah upirat ,seveda pa tud starši k plačujemo malice kosila in vse drugo svojim otrokom in na žalost tud zapornikom,pa taka slovenija otroci lačni,zaporniki pa protestirajo haloooooo

  • Vse pred steno ,pa puška pok ,al pa hitlerja nazaj u te ustanove k nam vsem pobirajo denar

  • Oni se majo saj kje pritozit