Uradna otvoritev Jantarnega leta

Uradna otvoritev Jantarnega leta

-
0 172

Dolenjska prestolnica je v letu 2017 v znamenju jantarja, dragoceni okameneli smoli, ki je eden najpomembnejših zakladov novomeške arheološke dediščine.

Dolenjski muzej Novo mesto in Mestna občina Novo mesto vabita na uradno otvoritev Jantarnega leta, ki bo drevi ob 20. uri (Muzejski vrtovi).

Skozi Dolenjsko in Novo mesto je vodil pomemben del zgodovinske jantarne poti, evropske trgovske povezave med Baltikom in Sredozemljem, po kateri so v obdobju od bronaste dobe do 5. stoletja trgovali z jantarjem. Novo mesto je v tem času predstavljalo enega od evropskih centrov jantarne poti, zato se je tu ohranila množica dragocenih jantarnih izdelkov. Številnost izdelkov ter vrhunsko oblikovan nakit iz uvoženega jantarja, ki dopolnjuje domače, mojstrsko oblikovane steklene izdelke, najdene na novomeških grobiščih, potrjujeta tedanjo pomembnost Novega mesta in okolice.

Prav te najdbe, pomembnost Novega mesta kot arheološkega najdišča in ugled novomeških arheologov, so prireditelje mednarodne konference o jantarju in konference mest ob jantarni poti iz San Marina prepričali, da konferenci tokrat izjemoma preselijo v Novo mesto, kar je veliko priznanje novomeškim arheologom. Konferenci sta bili tudi spodbuda za obsežnejšo predstavitev bogate jantarne dediščine širši javnosti. Dolenjski muzej Novo mesto in Mestna občina Novo mesto sta s pridruženimi producenti ob podpori Ministrstva za kulturo zato pripravila obilico spremljajočih dogodkov in prireditev, povezanih z jantarjem, leto 2017 pa razglasila za JANTARNO LETO.

Razstave

Konferenci bodo spremljale otvoritve treh razstav, ki bodo odprte od 20. aprila do 30. septembra 2017. Osrednja arheološka razstava Jantar – dragulji Baltika v Novem mestu bo predstavila izbor arheološkega jantarnega gradiva, ki so ga izkopali na Slovenskem in izvira iz obdobij od bronaste dobe do antike, hranijo pa ga različne slovenske institucije. Poleg tega bodo razstavljeni kosi surovega jantarja in jantarni arheološki predmeti iz Arheološkega muzeja v Gdansku. Spremljala jo bo na velikih panojih predstavljena Jantarna soba iz palače Katarine Velike iz Sankt Peterburga, ki velja za največji in najbolj znani izdelek iz jantarja. Na tretji razstavi Jantar in oblika bo Društvo oblikovalcev iz Gdanska pripravilo prodajno razstavo moderno oblikovanega nakita.