V Alpah ga bo zelo veliko

V Alpah ga bo zelo veliko

-
0 95

Konec tedna oz. vsaj sobota bo krasna priložnost za prijetno smuko na slovenskih smučiščih. V minulih dneh je zapadlo še nekaj centimetrov novega snega. Snežna odeja je marsikje visoka več kot meter, na Voglu dobra dva metra. Temperatura čez dan bo okoli 3 stopinje pod ničlo.

Izjemen prodor hladnega zraka, ki bo segal vse do severa Afrike, bo skupaj z globokim ciklonom v soboto namakal Španijo, jug Francije in Italijo, pa tudi afriški Maroko. Meja sneženja bo nenavadno nizko, padavine pa bodo segale vse do naših krajev. Njihova glavnina bo kot vse kaže tudi v naslednjih dneh ostala zahodno od nas, zato se severu Italije obetajo poplave, nad 1500 metrov nadmorske višine pa bo do torka zapadlo blizu 2 metra novega snega.

Po prehodni delni razjasnitvi  bo sobotno jutro že oblačno, razen v Pomurju, kjer bo še jasno. Najnižje jutranje temperature bodo okoli ničle oz. do 2 stopinji pod ničlo. Najhladneje bo na Gorenjskem, minus 4. Mrzlo bo tudi na Primorskem, kjer bo od 2 do 4 stopinje. Dopoldne bo začelo rahlo deževati na Primorskem, sredi dneva in popoldne pa se bodo rahle padavine pojavljale tudi na Notranjskem in ponekod na Gorenjskem, kjer bo lahko tudi po nižinah rahlo snežilo. V preostalem delu Slovenije bo sobota večinoma oblačna in suha.

Dnevne temperature bodo precej razgibane. Najhladneje bo na Gorenjskem in Severnem Primorskem, kjer bo okoli 2 stopinji, v osrednjem delu in na jugovzhodu okoli 5, na Koroškem, Štajerskem in v Pomurju bo do 8 stopinj. Najtopleje bo na Primorskem, kjer bo od 9 do 11 stopinj.

V nedeljo bo v vzhodni polovici Slovenije oblačno in suho vreme, v zahodni polovici pa bo pogosto deževalo, največ padavin bo v Posočju. Meja sneženja bo večinoma nad 1000m, na Bohinjskem koncu pa lahko sneži vse do dolin, nekje do 500m. Ponedeljek bo oblačen in deževen, vmes bodo tudi nevihte. Več padavin bo na zahodu, in spet pričakujemo visoke vode. V torek se bo vreme umirilo, skozi oblake bo občasno posijalo sonce. Zjutraj bo malce nad ničlo, čez dan prijetnih 9 stopinj.