V Črnomlju za 3 mio € škode, kako hitro bo pomagala vlada?

V Črnomlju za 3 mio € škode, kako hitro bo pomagala vlada?

-
24 1084

Neurje z veliko točo, ki se je v petek popoldne razbesnelo nad Črnomljem in še nekaterim deli Bele krajine je po prvih grobih ocenah povzročilo za okoli 3 milijone evrov škode. Uničene so strehe oz. poškodovanih je bilo okoli 400 zgradb, poškodovana so vsa vozila, ki so bila na prostem in poljščine. Toča je poškodovala tudi gozdove in infrastrukturo.

Črnomelj je danes obiskal premier Cerar, ki je dejal, da se bo vlada z nastalo škodo seznanili že na prvi seji, prihodnji teden. Cerar se je ob tej priložnosti zahvalil tudi gasilcem, civilni zaščiti in ostalim, ki so priskočili na pomoč.

Še nekaj današnji posredovanj gasilcev in civilne zaščite (Regijski center za obveščanje Nm)

9. 6. 2018 so v občini Črnomelj pripadniki Štaba CZ Občine Črnomelj in gasilci odpravljali posledice neurja. Gasilcem GZ Črnomelj so na terenu pomagali gasilci gasilskih zvez Metlika, Semič, Kočevje, Novo mesto, Trebnje, Šentjernej, Posavske regije in  treh gasilskih društev iz sosednje Hrvaške, skupaj 397 gasilcev. Predstavnik Izpostave URSZR Novo mesto je iz skladišča DRC Roje dostavil folijo za prekrivanje poškodovanih objektov.

Posledice neurja si je ogledal tudi poveljnik CZ RS Srečko Šestan in predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Odpravljanje posledic neurja in ocenjevanje škode se bo nadaljevalo še v prihodnjih dneh.

V občini Semič so gasilci PGD Semič, Kot-Brezje in Črešnjevec zasilno pokrili strehe 15 stanovanjskih hiš, gostinskega lokala, vikenda ter sprali nanose zemlje s cestišča.

Plazovi, plazovi, udori, zdrsi, podori zemljin in kamnin

9. 6. 2018 ob 11.22 se je v Ulici dr. Derganca v Semiču sprožil manjši plaz. Gasilca PGD Semič sta zemljino pokrila s PVC folijo. Nevarnosti ni.