V gorah in izven urejenih smučišč nevarnost plazov

V gorah in izven urejenih smučišč nevarnost plazov

-
0 8

Po podatkih Agencije RS za okolje je od ponedeljka do srede zjutraj zapadlo od 20 do 60 cm novega snega, predvsem v Julijcih. Snežilo je ob močnem vetru, zato so nastajali zameti in opasti.

Nov sneg je višjih legah suh in rahel ter slabo sprijet s prejšnjo podlago, pod 1200 metri pa postopno vse bolj moker. Snežna odeja je sestavljena iz velikega števila plasti in nekatere so med seboj slabo sprijete.
Nad okoli 1800 metri bo zaradi večjih količin novega napihanega snega možno spontano proženje številnih malih plazov in ponekod lahko tudi kakšnega večjega plazu.

Tudi v nižjih legah je snežna odeja potencialno nestabilna in ob večji obremenitvi, kot jo na primer
predstavlja pohodnik ali turni smučar, je velika verjetnost, da se sproži snežni plaz. Snežna odeja je večinoma mehka in nad okoli 1000 metri rahla. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan.

V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je na 2500 metrih do 300 cm snega, na 1500 metrih od 200 do okoli 240 cm, na 1000 metrih pa od 20 do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 50 do 110 cm snega, višje v Kamniško Savinjskih Alpah in osrednjih Karavankah tudi nad 120 cm. Snežna odeja se začenja na precej različnih višinah, a omembe vredna količina snega je večinoma nad okoli 800 metri, na severozahodu tudi nižje. Nevarnost snežnih plazov se je v večjem delu naših gora zaradi novega snega in vetra povečala.

Nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, v nižjih nadmorskih višinah pa 2. do 3. stopnje, odvisno od nadmorske višine.

V četrtek bo v zahodnih Julijcih pretežno jasno. Drugod bo več oblačnosti, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo občasno megleno. Tam bodo padavine, nad okoli 1300 metri bo snežilo. Pihal bo šibak veter južnih smeri. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 2, na 2500 metrih pa okoli -4 stopinje C.

V petek bo dopoldne ponekod še delno jasno, čez dan bodo višji vrhovi v oblakih, občasno bo ponekod lahko naletaval rahel sneg. V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. Prehodno bo topleje, že v četrtek se bo nulta izoterma dvignila do 1800 metrov, kar bo dodatno povečalo labilnost snežne odeje. V sredogorju, kjer bo snežna odeja mokra, se bo novozapadli sneg hitreje sprijel s podlago, v gorskem svetu pa bo potrebno še nekaj časa, da se bodo razmere glede proženja plazov nekoliko izboljšale.