Fronta čez Slovenijo, nedelja bo sveža

Fronta čez Slovenijo, nedelja bo sveža

-
1 375

S hladno fronto se pasji dnevi poslavljajo. Hladna fronta bo prešla Slovenijo- spremljaj radarsko sliko ARSO – TUKAJ in se bo jutri raztezala v pasu od pribaltskih držav do osrednjega Balkana, kjer bo pogosto deževalo. Nastajale bodo tudi nevihte. V njenem zaledju pa se bo nad srednjo Evropo in Alpami širilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo poskrbelo, da sonca v novem tednu ne bo manjkalo.

Prehod fronte bodo pospremile izdatne padavine in močan veter. Okoli polnoči bo ob naši obali, v Tržaškem zalivu in zahodni obali Istre zapihala močna tramontana, ki bo kasneje obrnila v burjo. Tudi morje bo močno vzvalovano, še posebej velja opozorilo za vse, ki počitnikujejo v kampih, kjer največjo nevarnost predstavljajo drevesa, ki lahko klonijo pod sunki vetra.

Vremensko dogajanje se bo v drugi polovici noči počasi umirjalo. Padavine bodo do jutra na severu države večinoma že ponehale, na jugu pa bo občasno še deževalo. Fronta bo poleg padavin in vetra prinesla tudi izrazit padec temperature. V Zgornjesavski dolini bo zjutraj le okoli 10 st. C. Med 13 in 15 st. C bo v osrednji in vzhodni Sloveniji, okoli 18 st. C pa bo na Primorskem. Po dopoldanski sivini bo pobudo počasi spet prevzelo sonce. Nastane lahko še kakšna kratkotrajna ploha. Še bo pihal severni veter, na Primorskem burja, ki pa bo počasi slabela.

Sveže jutro se bo nadaljevalo v podoben dan. Temperature, razen na Primorskem, ne bodo nad 25 st. C. V prestolnici pričakujemo 23, na vzhodu 22. Še bolj sveže bo v alpskih dolinah.

Nov teden bomo začeli s soncem. Sprva bo po nižinah možna kratkotrajna megla. Jutro bo sveže, le okoli 10 st. C, čez dan pa se bo ogrelo do največ 25 st. C. Še nekaj več hladu nam prinaša torkovo jutro, ko bo tudi veter dokončno oslabel, čez dan pa bo spet okoli 25 st. C. Novo spremembo na temperaturni lestvici pa pričakujemo v drugi polovici tedna in takrat bo poletje ponovno vzelo manjši zalet.