V Nm dve nesreči z udeležbo pešcev

V Nm dve nesreči z udeležbo pešcev

-
0 785

Poročali smo o prometni nesreči, ki se je zgodila v sredo dopoldne v Novem mestu in v kateri je bil udeležen tudi pešec. S PU Nm pa so sporočili, da se je tudi danes zgodila nesreča v kateri sta bila udeležena voznik in peška..

Včeraj dopoldne so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v križišču na Šmihelski cesti. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 85-letni voznik osebnega avtomobila, ki je vozil po Topliški cesti in ob
zavijanju desno na Šmihelsko cesto odvzel prednost pešcu, ki je pravilno prečkal cesto na prehodu za pešce. Lažje poškodovanega pešca so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Danes, okoli 5.30, se je zgodila prometna nesreča na Kandijski cesti v Novem mestu. 26-letni voznik osebnega avtomobila je na prehodu za pešce trčil v 37-letno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano peško so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Lani in letos je bilo v prometnih nesrečah na našem območju udeleženih 83 pešcev. Štirje pešci so zaradi hudih poškodb umrli, 18 jih je bilo hudo poškodovanih, 56 jih je utrpelo lažje poškodbe, pet pešcev pa v nesrečah ni utrpelo telesnih poškodb. Letos so pri obravnavi prometnih nesreč policisti ugotovili, da so bili med 39 pešci, udeleženih v nesrečah, le v štirih primerih oziorma 10% pešci tudi povzročitelji nesreč, v vseh ostalih pa vozniki motornih vozil.

Voznikom svetujemo, naj bodo v bližini prehodov za pešce in na območjih, kjer se pešci zadržujejo, še posebej previdni. Zmanjšajo naj hitrost, poskusijo predvideti ravnanja pešcev in ostalih udeležencev v prometu in pešcem odstopijo prednost. Pozorni naj bodo tudi pešci, z nošenjem svetlejših oblačil in odsevnih teles naj poskrbijo za svojo vidnost in se pred prečkanjem ceste prepričajo, da so jih vozniki opazili in jim
odstopili prednost.