V petih mesecih na meji prijeli že 1.049 oseb, lani 77

V petih mesecih na meji prijeli že 1.049 oseb, lani 77

-
0 233

Od sredo do 8. ure danes zjutraj so policisti novomeške Policijske uprave pri ilegalnem prehodu državne meje na območju Bele krajine prijeli 48 oseb različnih državljanstev (Pakistan, Sirija, Alžirija, Jemen…). Zaenkrat še ni potrjeno ali sta med njimi tudi dva, ki sta bila vpletena v incident s streljanjem na hrvaški strani mejnega prehoda Žuniči.

Lokacije prijetja: Dolenji Radenci, Preloka, Zilje, Stara Loka, Tribuče, Sela pri Dragatušu, Gorenjci pri Adlešičih, Rosalnice.

V letu 2018 (pet mesecev) so sicer policisti na območju policijske uprave Novo mesto obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1.049 oseb. Približno 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov državne meje se zgodi na območju policijske postaje Črnomelj, nekaj več kot 30
odstotkov na območju policijske postaje Metlika (Bela krajina), nekaj manj kot 10 odstotkov na območju policijske postaje Brežice (Posavje).

Za primerjavo, v letu 2017 (pet mesecev) so na območju policijske uprave Novo mesto obravnavali 38 primerov ilegalnih prestopov državne meje in pri tem prijeli 77 oseb. Od navedenih smo v enem primeru prijeli štiri osebe na območju Bele krajine, preostale na območju Posavja.

Naj še dodamo, da so novomeški policisti letos do vključno 5.6.2018 na območju policijske uprave pri ilegalnem prestopu državne meje prijeli skupaj 1.221 oseb različnih državljanstev. Hrvaškim varnostnim organom so vrnili 229 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, od tega samo v prvih dneh junija 151.

V postopkih se je izkazalo, da je okoli 38 odstotkov obravnavanih oseb državljanov Alžirije, okoli 33 odstotkov državljanov Pakistana, 13 odstotkov državljanov Maroka. Sledijo državljani Sirije, Afganistana,
Iraka, Irana, Indije ipd.

Ob zaznanem povečanju nezakonitih prehodov državne meje v letošnjem letu na območju Bele krajine je policijska uprava pričela izvajati številne aktivnosti za preprečevanje in zmanjšanje nezakonitih prehodov. Policisti, ki varujejo državno mejo, veliko večino tujcev primejo takoj, ko ti nezakonito prečkajo mejo. Odpeljejo jih na policijsko postajo, kjer jim je zagotovljena humanitarna oskrba in opravljeni policijski postopki. Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, na več mestih ni postavljenih začasnih tehničnih ovir in posamezniki po prečkanju meje pridejo tudi do bližnjih naselij.

V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt z namenom, da tam prespijo. V drugem je zagorela skladovnica drv, ker je ogenj, ki so ga zakurili, da bi se ogreli, ušel nadzoru. Ogrožanja varnosti ali nasilja
policisti niso obravnavali.

Varovanje državne meje in zagotavljanje varnosti obmejnega prebivalstva je ob izkoriščenih organizacijskih, kadrovskih in tehničnih zmožnostih ena od najbolj prioritetnih nalog policije na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske.

Sodelovanje s prebivalci ob meji je zgledno. Občanom policisti predlagajo, da ne opuščajo običajnih (samo)zaščitnih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavi sumljivih oseb pa nemudoma obvestijo policiste na številko policije 113.

V letošnjem letu so slovenski policisti na mejni reki Kolpi obravnavali tudi pet primerov utopitev, povezanih z ilegalnimi migracijami.