V prometni nesreči umrl Aleš Debeljak

V prometni nesreči umrl Aleš Debeljak

-
0 2497

Na Fakulteti za družbeni vede so potrdili, da je v prometni nesreči umrl pesnik, esejist, prevajalec, urednik, kritik in profesor Aleš Debeljak. Po neuradnih informacijah Večera je umrl na gorenjski avtocesti. Ko se je izven vozila zadrževal na avtocesti, je vanj trčil voznik tovornega vozila.

Debeljak je leta 1985 diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz primerjalne književnosti ter 1993 doktoriral iz sociologije kulture na Sirakuški univerzi v New Yorku. Zaposlil se je na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, leta 1999 je prav tam postal izredni profesor. Med leti 1985 do 1988 je bil glavni urednik Problemov. Za pesniško zbirko Slovar tišine je 1989 prejel Jenkovo nagrado in 1990 za delo Slovar tišine in Postmoderna sfinga nagrado Prešernovega sklada.

Za Debeljakovo, zvečine melanholično intonirano pesništvo, je sprva značilen dialog z modernistično tradicijo in eksistencialističnim mišljenjem (Imena smrti, 1985; Slovar tišine, 1987), nato pa tudi odmev na vojno dogajanje v bivši Jugoslaviji in patos življenja v družini (Minute strahu, 1990; Mesto in otrok, 1996).

V esejistiki je bil Debeljak med uveljavitelji postmodernizma na naših tleh (Postmoderna sfinga, 1989). Ukvarjal se je tudi s pisanjem člankov in kolumn, raziskovanjem slovenske književnosti in literarno kritiko (Melanholične figure; Esej o književnosti, 1988).

(wikipedija)

(foto: FDV)