V SB Nm angiografski aparat

V SB Nm angiografski aparat

-
0 619

V Splošni bolnišnici Novo mesto uresničujejo dolgoletno željo prebivalcev Dolenjske in Bele krajine
za uvedbo nove dejavnosti interventnih in invazivnih kardioloških in radioloških preiskav. Tako so v septembru začeli s pripravljalnimi deli za namestitev rentgenskega angiografskega aparata.

Ker bo aparat postavljen v prostore sedanjih specialističnih internističnih ambulant bodo SPECIALISTIČNE INTERNISTIČNE AMBULANTE od ponedeljka, 26. septembra, DO NADALJNJEGA DELOVALE V STAVBI INTERNEGA ODDELKA (stara bolnišnica),  v pritličju in III. nadstropju, in sicer:

●v pritličju: antikoagulantna ambulanta (AKA, PČ) z vpisnim mestom v pritličju, ob vhodu,

●v III. nadstropju: vse ostale specialistične internistične ambulante z vpisnim mestom v III.
nadstropju.

​Diabetična ambulanta ostaja na isti lokaciji kot do sedaj. V tem času bo spremenjen tudi prometni režim ob interni stavbi. Prosimo, če težje pokretne paciente pripeljete do interne stavbe in nato parkirate na bližnjih javnih parkiriščih, kajti parkiranje neposredno ob interni stavbi ne bo možno.

Angiografija je invazivna diagnostična metoda pri kateri v žilo vbrizgajo kontrastno sredstvo in z rentgenskim slikanjem prikažejo žile (glej video). Uporabljajo jo pri subarahnoidalnih krvavitvah, anevrizmah, žilnih stenozah, žilnih malformacijah.

Gre večinoma za tumorje na jetrih – hepatocelularne karcinome, kjer pri zdravljenju sodelujejo z zdravniki kirurgi in internisti, je pojasnil Kuhelj. Poseg izvedejo tako, da uvedejo s punkcijo zelo fin kateter v femoralno arterijo v dimljah, po arteriji kateter potisnejo v aorto, po njej v jetrno arterijo in v tisto majhno žilico, ki prehranjuje tumor. Vanjo nato uvedejo kemoterapevtik in na ta način zdravijo samo tumor, saj zdravilo ne gre v ostala jetra in je tako čim manj škodljivih učinkov za bolnika. Na ta način zdravijo paciente, ki jih iz različnih razlogov ne morejo operirati, tako da alternativnega zdravljenja tukaj ni, je pojasnil Kuhelj. Možen je še poseg z radiofrekvenčno ablacijo, ki je drugačna metoda; tumor nabodejo z iglami in ga koagulirajo.

Z aparatom lahko dobro prikažejo tudi krvavitve, na primer iz prebavil (z znotrajžilnim posegom nato zaprejo krvavečo arterijo), odličen je tudi za izvajanje radiofrekvenčne ablacije, in sicer predvsem pri uroloških pacientih s tumorji na ledvicah. Kadar so tumorji veliki do tri centimetre, je ta metoda po učinkovitosti primerljiva kirurgiji, je pojasnil zdravnik. Z aparatom lahko opravljajo tudi širjenje arterij in ven (koronarne arterije širijo kardiologi, vse ostale žile v telesu pa intervencijski radiologi), dobro so vidne tudi anevrizme v glavi, saj lahko uporabijo tridimenzionalni prikaz.